Beleef de nieuwe Sterrenwacht Hellendoorn

De sterrenwacht is gehuisvest in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer. De locatie, gelegen aan de rand van een prachtig groot natuurgebied, is ronduit uniek te noemen. Er is relatief nog weinig lichtvervuiling: er kunnen bij een heldere avond wel 1000 sterren met het blote oog worden waargenomen.

De Koepel beschikt over een modern instrumentarium. Een tweetal telescopen en een zonnetelescoop vormen de belangrijkste instrumenten. Een op het zuiden gericht observatieplatform, Sky-walk genaamd, is de plek waar bezoekers de sterrenhemel met het blote oog of met een verrekijker kunnen waarnemen.

Bleef het Planetarium. De sterrenwacht Hellendoorn beschikt over een nieuw planetarium, een planetarium dat met recht “Theater van de Kosmos” mag worden genoemd. We nemen onze bezoekers mee op een spectaculaire ruimtereis door het Universum. Het is alsof je “ondergedompeld bent in de sterren” horen we vaak. Zo´n reis duurt ongeveer een half uur maar daarna weet je het ook zeker: hier kom ik weer naar toe!

Films: in het planetarium worden regelmatig speciale astronomische films vertoond.

 

Groen Educatief Beleefcentrum

Uniek is ook de samenwerking met andere op de natuur georiënteerde partners. Naast SBB zijn dat het lokale IVN en CNME. Met deze partners is een aantal boeiende arrangementen ontwikkeld. Met recht kan hier worden gesproken van een sterrenwacht in een Groen Educatief Beleefcentrum.

 

Aanvullende gegevens