Astrofoto's

saturnusDat sterrenkunde een boeiende en veelzijdige hobby is hopen we onder andere met deze website duidelijk te maken. Het primaire proces zou je het fysieke Observeren kunnen noemen door een instrument als verrekijker of telescoop. Immers door dit waarnemen zie je in het object daadwerkelijk "in levende lijve" op grote afstand in de ruimte zweven. Dat kan een planeet zijn, de kraters van de maan of zelfs een object buiten ons zonnestelsel in de Deepsky zogezegd. Dat echte waarnemen geeft ook na vele jaren ervaring nog steeds veel, zo niet de meeste voldoening voor elke amateur. Een voldoening die het beste kan worden omschreven in termen van verwondering en verbazing.

Nu is echter een nadeel van observeren dat het een vluchtig proces is: na de waarneming rest slechts de herinnering. Gelukkig is er een hulpmiddel om die herinnering levendig te houden voor jaren nadien. Dat hulpmiddel is Astrofotografie.

crab nebulaHet is daarom dat veel amateurs zijn begonnen aan deze bijzondere tak van sport binnen de astronomie. Mede dank zij de ontwikkelingen op het gebied van de digitale fotografie en specifieke astrosoftware, heeft astrofotografie een grote vlucht genomen. Het is verbazingwekkend om te zien, wat met relatief eenvoudige hulpmiddelen als een webcam en een telescoop kan worden gedaan.

Er worden momenteel door amateurs foto's gemaakt van de maan die in de jaren van de eerste satellieten om de maan niet beter waren! Ook bij de sterrenwacht Hellendoorn houden zich een groeiend aantal amateurs met veel enthousiasme bezig met astrofotografie. En dat dit succesvol mag worden genoemd valt te hier te zien.

In deze Gallery staan een aantal van de door de leden van onze sterrenwacht zelf gemaakte astrofoto's, verdeeld over diverse astronomische object categorieën.

Aanvullende gegevens