Dag van de Wetenschap: grandioos succes ! Meer dan 200 bezoekers !

Zaterdag 7 oktober was de Dag van de Wetenschap: het werd een grandioos succes!     Ver over de 200  (groot) ouders met kinderen en of kleinkinderen kwamen naar dit boeiende en leerzame evenement bij de Sterrenwacht.

Volle toeren.

De ingerichte proefjesfabriek draaide op volle toeren, de vrijwilligers kregen nauwelijks tijd om een kop koffie te drinken en ook de broodjeslunch ging staande met het publiek er bij.  Niemand klaagde want dit was toch wat we graag wilden: belangstelling voor  natuurwetenschap en astronomie in het bijzonder ?

Universiteit en Sterrenwacht.

De bezoekers kregen de unieke kans een kijkje te nemen achter de schermen van de Sterrenwacht Hellendoorn en demonstraties door het Science on Tour team van de UT. Het succes van de dag was namelijk mede te danken aan die bijdrage van de Universiteit Twente met hun Science on Tour happening.  Dit concept  is een verzameling kijk- en doe-experimenten, gebaseerd op verrassende natuur- en scheikundige verschijnselen. Een initiatief van de Pre University of Twente dat is bedoeld om jongeren tot 18 jaar te interesseren voor natuurwetenschappen en techniek.

Demonstraties.

Hoe kun je iets laten zweven? Hoe werkt een magnetron? Waarom loopt een ballon gevuld met lucht langzaam leeg? De studenten UT namen de bezoekers enthousiast mee op ontdekkingsreis naar de natuurkundige wereld achter de alledaagse dingen om ons heen.

Proefjesfabriek.

Er was natuurlijk ook van alles te beleven als het gaat om astronomie. De opgestelde “Astronomische Proefjesfabriek” draaide overuren want de belangstelling was overweldigend en hartverwarmend. Een greep uit de productie: Probeer zelf een krater op de maan na te maken. Had je toevallig honger? Kwam mooi uit want er lag een “eetbaar zonnestelsel” voor de kinderen klaar. Er was een lenzen experimenteer box  met laserlicht.  Wat te denken van een bouwpakket om zelf een spectroscoop te maken zodat je het licht heel anders kon bekijken? Alles kon zogezegd.

De Telescopen van de sterrenwacht stonden klaar en natuurlijk werd er uitleg gegeven over de werking ervan. Ook vanzelfsprekend konden alle bezoekers genieten van het  planetarium en de koepel van de sterrenwacht. 

Samengevat: het werd een top dag ! Top dag, niet alleen om de onverwacht grote aantallen aan bezoekers maar eerst en vooral vanwege het zichtbare plezier dat we zagen bij de kinderen en de ouders,

en daar doen we het voor !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanvullende gegevens