Links voor de jeugd

Links naar interessante website's

 

 

 

 

Cursus “Astronomie voor Jongeren”

De cursus is bedoeld voor meisjes en jongens van 12 t/m. 15 jaar.

Het doel van de cursus is je wegwijs te maken aan de sterrenhemel. Dat doen we door onder andere ons zonnestelsel en alle planeten met je te behandelen, of je kennis te laten maken met de sterrenbeelden van de dierenriem, maar ook door de minder bekende kanten van astronomie met je te behandelen zoals bijvoorbeeld het ontstaan en einde van sterren.  

De cursus wordt gehouden op 5 zaterdagmiddagen van 15.00 – 17.00 uur. Daarbij is de verdeling dat er ongeveer anderhalf uur theorie wordt gegeven, met een korte pauze er tussen.De theorie wordt  behandeld, voornamelijk met power-point presentaties maar ook met de nodige proefjes om één en ander duidelijk te maken. Het laatste half uur van elke les wordt besteed aan een praktijkonderdeel, een praktijk onderdeel dat kan bestaan uit een bezoek aan de koepel met telescopen of het planetarium.

Het is een gevarieerde cursus en daarom kun je tijdens de cursus zelf een draaibare sterrenkaart maken en ook een eenvoudige spectroscoop. Natuurlijk mag je kijken door de grote telescopen van de sterrenwacht, speciaal daarvoor is er een extra waarneemavond, waarop de sterrenhemel live kan worden bewonderd. Dat gebeurt op een extra avond die wordt in overleg gepland op een later tijdstip bij helder weer.

De cursus “astronomie voor jongeren” werd in oktober/november 2015 voor het eerst gegeven in de sterrenwacht Hellendoorn. Cursusleiders waren Kees Kaspersma en Jan Hut. Er deden 15 jongeren aan mee, waarvan 3 meisjes en 12 jongens. Dat is ook het maximum aantal deelnemers dat we willen inschrijven. 

Tijdens de cursus kwamen er vele onderwerpen aan bod. Een greep uit deze onderwerpen: Ons eigen zonnestelsel met de zon, planeten, manen, kometen en meteoren. Het Melkwegstelsel met diverse sterrenbeelden, nevels en sterrenhopen. Ook werd het meten van afstanden in het heelal behandeld. Er werd gesproken over exoplaneten, dat zijn planeten die bij een andere zon behoren. En kan er leven bestaan op andere planeten, was een vraag die aan de orde kwam. Verder kwamen aan bod de verschillende soorten telescopen en de ruimtevaart.

Er is alles aan gedaan om de cursus boeiend te maken. Dat betekent lessen met een sterk verschillende inhoud, en door zowel theorie als praktijk in de cursus aan bod te laten komen. Als je deze cursus hebt gevolgd heb je een behoorlijk inzicht gekregen in datgene wat zich in het heelal afspeelt. Na afloop van de cursus krijg je een certificaat als bewijs van deelname, zie bijgaande mooie foto op de sky-walk van de sterrenwacht gemaakt.

In het najaar 2016 zal de cursus “Astronomie voor jongeren” opnieuw worden gehouden. Heb je nu al interesse, of meer inlichtingen nodig? Aanmelden onder voorbehoud kan ook.

Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Let ook op deze website na de zomervakantie !

Aanvullende gegevens