Bouw en inrichting Sterrenwacht

DSCN1224Op deze pagina's van de website wordt de bouw en inrichting  Sterrenwacht getoond. Met inrichting bedoelen we vanzelfsprekend de beeldbepalende Koepel, maar ook de belangrijkste instrumenten waarover de sterrenwacht beschikt. 

Met instrumenten bedoelen we de 2 telescopen maar ook de zuil en montering waarop die telescopen komen te staan. Er is veel zorg en tijd besteed aan het selecteren van de juiste telescopen, immers de Sterrenwacht Hellendoorn is een Publiekssterrenwacht en dat heeft consequenties voor de keuze van het instrumentarium. De hoofdtelescoop is daarom een telescoop met een spiegel van maar liefst 406 mm in diameter en een brandpuntafstand van ruim 4 meter. De telescoop wordt voorzien van de aller modernste software voor het zoeken en vinden van de meest nabije tot de bizar ver weggelegen objecten.

Astronomische objecten die op heel grote afstanden staan, worden wel Deepsky objecten genoemd. Om die ook goed te kunnen zien, maar ook vooral fotografisch in beeld te brengen beschikt de sterrenwacht straks over een uitstekend instrument, een 100 DSCN1387Takahashi 130 mm telescoop. 

Naast deze voor het publiek zo belangrijke telescopen is er ook een zonnetelescoop aangekocht waarmee overdag de zon veilig kan worden bekeken. Het zien van de zon en alles wat zich aan het oppervlakte van die gigantische zon afspeelt -zoals reuze zonnevlammen en zonnevlekken-, komt nu ook in het bereik van het publiek dat de Sterrenwacht Hellendoorn bezoekt. In combinatie met het planetarium biedt de Sterrenwacht daarmee ook overdag bijzondere belevingen aan haar bezoekers.

095 DSCN1384Het planetarium stelt ons in staat het publiek een natuurgetrouwe sterrenhemel te tonen, overdag, maar ook als het buiten bewolkt is of regent. Ook kunnen astronomische gebeurtenissen gesimuleerd worden. We kunnen genieten van een zonsverduistering, zonder dat we daarvoor naar China hoeven te reizen!

Een niet minder belangrijke voorziening van de Sterrenwacht is de Sky-Walk, een observatieplatform op 8 meter hoogte. Op de Sky-Walk staan een tweetal binoviewers opgesteld. Dit zijn grote verrekijkers, geschikt voor astronomische waarnemingen. De Sky-Walk geeft ons de daarvoor benodigde onbelemmerde blik op de sterrenhemel.

Het centrum van waaruit dit alles door vrijwilligers van de Sterrenwacht bestuurd wordt is de Control room. Uiteraard geven we het publiek letterlijk en figuurlijk een blik in de keuken!

Nieuwschierig? Bekijk de vorderingen van de bouw in een foto impressie, of maak een virtuele wandeling door de sterrenwacht!

buitencentrum

 

 

Aanvullende gegevens