Nieuws

Lantian, vrijwilliger uit China!

Sinds een aantal maanden heeft de Sterrenwacht Hellendoorn een bijzondere vrijwilliger in zijn midden, namelijk de Lantian Chang onderzoeker aan de Universiteit Twente. Lantian stelt zich zelf aan ons voor.

Dag allemaal, ik ben Lantian Chang en kom uit China. Ik werd “verliefd” op astronomie toen de komeet Shoemaker–Levy 9 in 1994 op de planeet Jupiter knalde. Ik was toen nog een kind maar mateloos gefascineerd door de astronomische getallen die werden gerapporteerd bij die gebeurtenis. Ik begon later met astrofotografie door de digitale camera toen ik bezig was met mijn universitaire studie in China. Die interesse nam later alleen nog maar toe. In 2014 het tweede jaar van mijn universitaire studie besloot ik tot een behoorlijke opwaardering door met een camera en telescoop te gaan werken. Toen ik dat gedaan had heb ik daarna ook alle moeite gedaan om de kennis en vaardigheden van astrofotografie substantieel te vergroten.

In 2016 werd ik vrijwilliger bij de Sterrenwacht Hellendoorn. Dat bevalt me uitstekend, ik ben goed opgevangen en kreeg een mentor toegewezen die me wegwijs maakt binnen de Sterrenwacht en met wie ik alles kan overleggen. Ik ben lid geworden van de Deepsky fotografie werkgroep, we gebruiken zowel de eigen spiegelreflex camera als de gekoelde CCD van de Sterrenwacht om foto’s te maken van nevels en sterrenstelsels. Deze foto’s kunnen worden gestapeld en dan bewerkt tot een optimale signaal / ruis verhouding. Een goede deepsky foto is het resultaat van uren hard maar zeer boeiend werk. De voertaal onderling is een mix van Engels en Nederlands, elke dag leer ik weer wat bij in het Nederlands, het gaat prima zo.

Momenteel werk ik als post doctoraal onderzoeker bij de UT in Enschede. Ik ben gespecialiseerd in optiek en dat helpt natuurlijk goed bij de astrofotografie. Mijn master project was het bouwen van een permanente Optische Parametrische Oscilator (OPO), met dit apparaat is het mogelijk om zogenaamde absorptie spectroscopie te kunnen meten in het H2 spectrum.  In mijn doctoraal project heb ik een geïntegreerde chip ontworpen voor optische elementen. Mijn laatste post doctoraal project is  betreft het analyseren van materie door middel van een ionen straal met behulp van elektronische microscopen.

Ik hoop nog lang actief te zijn bij de Sterrenwacht Hellendoorn want het bevalt me hier uitstekend met de collega vrijwilligers.

Als bestuur en vrijwilligers sluiten wij ons van harte aan bij deze wens van Lantian.

Onderstaand nog wat foto’s door Lantian Chang gemaakt bij de Sterren wacht.

 

 

Aanvullende gegevens