Nieuws

Dependance Sterrenwacht in Rijssen?

Jan Drenth uit Rijssen is al jaren een enthousiaste vrijwilliger van de Sterrenwacht Hellendoorn. Behalve dat Jan voor ons de reserveringsaanvragen afhandelt, is hij vooral inzetbaar als vrijwilliger in de koepel met telescopen.

Zijn favoriete tak van sport als amateurastronoom is astrofotografie, een activiteit die hij samen met de leden van de “Deepsky groep” uitvoert.

Hoewel de sterrenwacht beschikt over uitstekende faciliteiten voor die hobby, is het nog maar de vraag of we Jan daarvoor de komende tijd nog wel in onze mooie grote koepel zullen treffen. Want zoals uit de bijgaande foto’s blijkt, is Jan “voor zichzelf begonnen”. Met behulp van familie en kennissen heeft hij onlangs een eigen sterrenwacht in de tuin van zijn woning gebouwd.  

Volkstuin.

Jan geeft als reden daarvoor aan: “het is met sterrenwachten net als met volkstuintjes, het tuintje achter de woning daar kom je het vaakst, dus dat brengt het meeste op”

Tja dat valt moeilijk te ontkennen, immers in de wereld van de amateur astronomen is het ook bekend dat op de vraag wat is de beste telescoop?, het antwoord luidt:  “die telescoop is die je het meest gebruikt”. 

Collega vrijwilligers zien het gelukkig allemaal positief en feliciteren hem bij deze van harte met zijn mooie sterrenwacht zo kort bij de deur. Ze zijn ook nog niet zo bang dat ze Jan minder zullen treffen in de koepel van de Sterrenwacht Hellendoorn, want zo zeggen ze:  Los nog van de gezelligheid die je hebt met elkaar, is het zo dat je natuurlijk ook zo dat je veel  van elkaar kunt leren en dat wil elke amateur, dus ook Jan. 

De foto impressie laat de bouw in fases zien. Duidelijk wordt dat Jan nu beschikt over een prachtige eigen Sterrenwacht met een uitstekende set van instrumenten en faciliteiten om de nachtelijke hemel te fotograferen.

Meer weten?

Wie meer wil weten van de gebruikte materialen en maten enz. , kan contact opnemen met Jan, want er kunnen niet genoeg sterrenwachten gebouwd worden aldus deze enthousiaste vrijwilliger van de Sterrenwacht Hellendoorn.

Aanvullende gegevens