Sterrencollege met Djoeke Schoonenberg “Nieuwe planeten, Nieuw leven? “

Is de aarde Uniek?

Maar hoe uniek is de aarde dan wel? Zijn er andere bewoonde planeten in het heelal? Hoe is het zonnestelsel ontstaan? Dit zijn vragen die mensen zich waarschijnlijk al duizenden jaren stellen, en waar momenteel veel astronomen aan werken. De laatste twintig jaar zijn er al bijna vierduizend planeten ontdekt rondom andere sterren dan de zon de zogenaamde exoplaneten en er worden nog veel meer ontdekkingen verwacht.

Exoplaneten.

Sinds de eerste exoplaneten werden ontdekt in de jaren 90, moesten de theorieën over hoe planeten ontstaan, behoorlijk op de schop. Veel planeetontdekkingen kwamen als een grote verrassing omdat de gevonden exoplaneten totaal niet lijken op planeten in ons eigen zonnestelsel! Het meest ontdekte en voorkomende type planeet zijn de zogenaamde “super-aardes”. Dit zijn planeten die op de aarde lijken qua samenstelling, maar een stuk groter zijn. De vraag waarom het zonnestelsel geen super-aarde heeft is tot op heden onbeantwoord. Ook zijn er gigantische gasreuzen gevonden, groter dan Jupiter, die in slechts een paar dagen om hun ster heen draaien.

Planeetvorming

In dit sterrencollege gaat Djoeke Schoonenberg het hebben over haar onderzoek naar de vorming van planeten rondom jonge sterren. In het bijzonder zal het gaan over de mogelijke aanwezigheid van water op exoplaneten en de speurtocht naar tekenen van buitenaards water en leven.

Djoeke Schoonenberg

Djoeke Schoonenberg ( Hengelo Overijssel ) heeft in 2012 haar bachelor Liberal Arts and Sciences behaald aan het University College Utrecht. Ze heeft daarna een jaar natuurkunde gestudeerd aan de Universiteit van Lund in Zweden, waarna ze terugkeerde naar Nederland en in de zomer van 2015 cum laude afstudeerde van de masteropleiding natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds oktober 2015 doet ze daar promotieonderzoek naar de vorming van planeten.

Sterrencollege: Nieuwe planeten Nieuw leven?
Djoeke Schoonenberg Universiteit van Amsterdam
Woensdag 20 februari.
Aanvang 20.00 hr.
Deur open 19.30 hr.
Entree volw. € 8,– jeugd € 4,–
Donateurs gratis entree.
Na afloop gelegenheid tot bezoek van het planetarium en de koepel

(Reserveren  niet mogelijk)