7 juli: Zoek de Zon op !

Onder die titel neemt de Sterrenwacht Hellendoorn op 7 juli deel aan het landelijk evenement Zonnekijkdag van de KNVWS ( Koninklijke Vereniging van Weer en Sterrenkunde). Onze zon staat op die dag centraal in een mooi afwisselend en leerzaam programma. De zon is er elke dag, maar wat weten we eigenlijk van de zon behalve het feit dat je er lekker bruin van kunt bakken aan het strand?

Nou dat is heel wat.
Onze zon staat namelijk “maar” 150 miljoen km van ons vandaan en dat is astronomisch bezien niet ver. Vandaar dat de zon al jarenlang goed bestudeerd is zowel vanaf de aarde alsook met satellieten die om de zon cirkelen.

De zon is eigenlijk een heel groot laboratorium voor natuurkundigen waardoor er veel bekend is over de zon. De kennis betreft processen die zich diep in de zon afspelen, maar ook kennis van het dynamische oppervlak van de zon, want dat kan met speciale telescopen vanaf de aarde worden waargenomen.

Beleef het Zonobservatorium!

De Sterrenwacht Hellendoorn beschikt over een set van samenhangende instrumenten waardoor we eigenlijk kunnen spreken van een Zonobservatorium.

Zo zijn er twee flinke speciale Zonnetelescopen waarmee de bezoekers die middag op verschillende golflengtes, veilig naar de zon kunnen kijken. Op die telescopen zit een spectroscoop waarmee het zonlicht in alle kleuren van het spectrum is te zien.

Dit spectrum vertelt ons alles over de chemische bestanddelen van de zon en daardoor ook over andere sterren.

Mocht de zon zich toevallig even achter de wolken verschuilen die middag, dan wordt met de radiotelescoop de straling van de zon op radiogolflengtes toch zicht- en hoorbaar gemaakt. Daarnaast is er op het buitenterrein van de Sterrenwacht een zogenaamde analemmatische zonnewijzer aanwezig, waar uitleg wordt gegeven over de relatie tussen zonnetijd en kloktijd.  Last but not least kunnen de bezoekers die middag in het Planetarium, – ons “theater van de kosmos” -,  een speciale toer over de zon meemaken.

Kortom op zondagmiddag 7 juli valt er heel wat te zien en te beleven met de zon bij de Sterrenwacht Hellendoorn. Zo’n boeiend programma over de zon duurt een uur en wordt vanaf 12.00 hr. in 4 sessies aangeboden.

Zoek de Zon op

  • Zondagmiddag  7 juli
  • Start eerste sessie om 12.00 hr. vervolgens om 13.00 – 14.00 en 15.00 hr.
  • Beleef in het planetarium een speciale Zonnetour.
  • Bezoek de Sky-Walk met Zonprojectie.
  • Zie en hoor de Zon via de Radiotelescoop
  • Kijk in koepel door de twee Zonnetelescopen met spectroscoop
  • Maak onder begeleiding van een sterrengids een excursie naar de Analemmatische zonnewijzer op het buitenterrein. 
  • Entree: € 5,– volwassen  € 3 voor kinderen van 6 t/m 13 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *