Laat in de middag van 12 juli was de spanning om te snijden bij de amateur astronomen van de sterrenwacht Hellendoorn. Immers de grote vraag was: wat krijgen we te zien van de James Web Space Telescoop? Maken de beelden de hoog gespannen verwachtingen straks ook waar? Leveren die op de infrarode golflengte genomen foto’s nu ook echt nieuwe informatie op over het universum? Er zijn immers nog talloze kwesties die om een antwoord vragen. De JWST is met een spiegeldiameter van 6. 5 meter de grootste ruimtetelescoop ooit gemaakt, en staat op een afstand van 1,5 miljoen km van de aarde. Het is daar lekker koud met een temperatuur van minus 220 graden Celcius en dat is heel goed voor het maken van foto’s zonder ruis. Daar mag je ook best wat van verwachten, toch?
Eindelijk was het dan zover en liet NASA de gemaakte beelden vrij op die dinsdagmiddag de 12 juli 2022. Een middag die je – in dit perspectief inderdaad- historisch mag noemen. Haarscherpe foto’s waren het, haarscherp en van objecten die vlak na de oerknal 13.8 miljard jaar geleden zijn ontstaan en dus veel informatie verstrekken over de omstandigheden in die begin periode van het heelal. En net als overal in de wereld van de astronomie waren de superlatieven niet van de lucht, het top man, het wauw, het oh en dat soort kreten kon je horen bij de vrijwilligers van de sterrenwacht thuis. Heel Nederland leefde mee want op de diverse talkshows ging het er over en ook daar waren de superlatieven niet van de lucht. Het belang van dit alles was ook RTV-Oost niet ontgaan en die kwamen daarom langs bij de Sterrenwacht Hellendoorn voor een rapportage. Cor Kolthof en René Horsselenberg waren de gastheren die op hun eigen wijze vertelden wat deze beelden mogelijk kunnen betekenen voor de kennis van het heelal, de plaats van de Aarde daarin en over het ontstaan van de mensheid. Het JWST virus zal nog wel even aanhouden bij de Sterrenwacht, dat is een ding wat zeker is, aan vaccinatie wordt overigens niet gedacht. Op de eerst komende vrijwilligersavond worden alle foto’s collectief nog weer eens goed bekeken en beoordeeld op wat dit allemaal betekent.
Bijgevoegd een impressie van het bezoek van RTV-Oost aan de sterrenwacht en natuurlijk enkele van de fantastische opnames die de JWST al heeft gemaakt. We zien hier een deel van de Carina-nevel waar veel sterren geboren worden; een groep van vijf interacterende sterrenstelsels genaamd Stephan’s Quintet en het eerste Deep-field wat JWST heeft gemaakt. Deze Deep-field is de meest gedetailleerde opname van de peutertijd van het heelal en laat sterrenstelsels zien die meer dan 13 miljard jaar geleden zijn ontstaan.