Nieuws

Dependance Sterrenwacht in Rijssen?

Jan Drenth uit Rijssen is al jaren een enthousiaste vrijwilliger van de Sterrenwacht Hellendoorn. Behalve dat Jan voor ons de reserveringsaanvragen afhandelt, is hij vooral inzetbaar als vrijwilliger in de koepel met telescopen.

Zijn favoriete tak van sport als amateurastronoom is astrofotografie, een activiteit die hij samen met de leden van de “Deepsky groep” uitvoert.

Hoewel de sterrenwacht beschikt over uitstekende faciliteiten voor die hobby, is het nog maar de vraag of we Jan daarvoor de komende tijd nog wel in onze mooie grote koepel zullen treffen. Want zoals uit de bijgaande foto’s blijkt, is Jan “voor zichzelf begonnen”. Met behulp van familie en kennissen heeft hij onlangs een eigen sterrenwacht in de tuin van zijn woning gebouwd.  

Volkstuin.

Jan geeft als reden daarvoor aan: “het is met sterrenwachten net als met volkstuintjes, het tuintje achter de woning daar kom je het vaakst, dus dat brengt het meeste op”

Tja dat valt moeilijk te ontkennen, immers in de wereld van de amateur astronomen is het ook bekend dat op de vraag wat is de beste telescoop?, het antwoord luidt:  “die telescoop is die je het meest gebruikt”. 

Collega vrijwilligers zien het gelukkig allemaal positief en feliciteren hem bij deze van harte met zijn mooie sterrenwacht zo kort bij de deur. Ze zijn ook nog niet zo bang dat ze Jan minder zullen treffen in de koepel van de Sterrenwacht Hellendoorn, want zo zeggen ze:  Los nog van de gezelligheid die je hebt met elkaar, is het zo dat je natuurlijk ook zo dat je veel  van elkaar kunt leren en dat wil elke amateur, dus ook Jan. 

De foto impressie laat de bouw in fases zien. Duidelijk wordt dat Jan nu beschikt over een prachtige eigen Sterrenwacht met een uitstekende set van instrumenten en faciliteiten om de nachtelijke hemel te fotograferen.

Meer weten?

Wie meer wil weten van de gebruikte materialen en maten enz. , kan contact opnemen met Jan, want er kunnen niet genoeg sterrenwachten gebouwd worden aldus deze enthousiaste vrijwilliger van de Sterrenwacht Hellendoorn.

Zomer Zonnewende bij sterrenwacht

Op 21 juni 2017 organiseren SBB en sterrenwacht Hellendoorn van 20.00 tot 23.00 uur een programma over de zomerzonnewende.

U krijgt een presentatie over de zon en de zonnewende door een vrijwilliger van de sterrenwacht en een presentatie over het belang van zonlicht en -warmte in de natuur door de natuurgids.

Afhankelijk van het weer kijkt u door de zonnetelescoop en bezoekt u de zonnewijzer. Hierna maakt u een wandeling onder begeleiding van de natuurgids  met nadruk op de invloed van de zon op de natuur. Bij helder weer ziet u om ongeveer 22.00 uur de zon onder gaan.

Meer informatie en opgeven bij    http://www.sallandseheuvelrug.nl/kalender 

Lantian, vrijwilliger uit China!

Sinds een aantal maanden heeft de Sterrenwacht Hellendoorn een bijzondere vrijwilliger in zijn midden, namelijk de Lantian Chang onderzoeker aan de Universiteit Twente. Lantian stelt zich zelf aan ons voor.

Dag allemaal, ik ben Lantian Chang en kom uit China. Ik werd “verliefd” op astronomie toen de komeet Shoemaker–Levy 9 in 1994 op de planeet Jupiter knalde. Ik was toen nog een kind maar mateloos gefascineerd door de astronomische getallen die werden gerapporteerd bij die gebeurtenis. Ik begon later met astrofotografie door de digitale camera toen ik bezig was met mijn universitaire studie in China. Die interesse nam later alleen nog maar toe. In 2014 het tweede jaar van mijn universitaire studie besloot ik tot een behoorlijke opwaardering door met een camera en telescoop te gaan werken. Toen ik dat gedaan had heb ik daarna ook alle moeite gedaan om de kennis en vaardigheden van astrofotografie substantieel te vergroten.

In 2016 werd ik vrijwilliger bij de Sterrenwacht Hellendoorn. Dat bevalt me uitstekend, ik ben goed opgevangen en kreeg een mentor toegewezen die me wegwijs maakt binnen de Sterrenwacht en met wie ik alles kan overleggen. Ik ben lid geworden van de Deepsky fotografie werkgroep, we gebruiken zowel de eigen spiegelreflex camera als de gekoelde CCD van de Sterrenwacht om foto’s te maken van nevels en sterrenstelsels. Deze foto’s kunnen worden gestapeld en dan bewerkt tot een optimale signaal / ruis verhouding. Een goede deepsky foto is het resultaat van uren hard maar zeer boeiend werk. De voertaal onderling is een mix van Engels en Nederlands, elke dag leer ik weer wat bij in het Nederlands, het gaat prima zo.

Momenteel werk ik als post doctoraal onderzoeker bij de UT in Enschede. Ik ben gespecialiseerd in optiek en dat helpt natuurlijk goed bij de astrofotografie. Mijn master project was het bouwen van een permanente Optische Parametrische Oscilator (OPO), met dit apparaat is het mogelijk om zogenaamde absorptie spectroscopie te kunnen meten in het H2 spectrum.  In mijn doctoraal project heb ik een geïntegreerde chip ontworpen voor optische elementen. Mijn laatste post doctoraal project is  betreft het analyseren van materie door middel van een ionen straal met behulp van elektronische microscopen.

Ik hoop nog lang actief te zijn bij de Sterrenwacht Hellendoorn want het bevalt me hier uitstekend met de collega vrijwilligers.

Als bestuur en vrijwilligers sluiten wij ons van harte aan bij deze wens van Lantian.

Onderstaand nog wat foto’s door Lantian Chang gemaakt bij de Sterren wacht.

 

 

Loop naar de Maan

Ga op pad met Staatsbosbeheer en ontdek de Sallandse Heuvelrug in het schijnsel van de maan. Aan het begin van de maanwandeling vertellen vrijwilligers van de Sterrenwacht Hellendoorn je alles over de maan en zichtbare planeten. Afhankelijk van het weer of de groepsgrootte, kun je in het planetarium de kosmos op een spectaculaire wijze beleven of door de telescopen in de koepel van de sterrenwacht bekijken. Daarna wandel je met de natuurgids van Staatsbosbeheer door de duistere bossen van de Sallandse Heuvelrug.  Het donker maakt je vertrouwd met andere zintuigen dan de ogen alleen. Door de stilte hoor je ineens de geluiden van het bos,  

Sssst ……..want niet alle dieren slapen, heel spannend allemaal dus.

Deze wandeling excursie wordt georganiseerd door Staatsbosbeheer in samenwerking met de Sterrenwacht Hellendoorn. De wandelroute loopt door het donkere bos en is daarom niet geschikt voor mindervaliden. Honden mee nemen is daarom ook niet toegestaan.

Dinsdag 11 april aanvang 19.00 uur

Aanmelden en inlichtingen via Staatsbosbeheer Buitencentrum Sallandse Heuvelrug  telefoon: 0548-612711

Zie ook Agendatips.

Cursisten geslaagd!

Dit voorjaar organiseerde de Sterrenwacht Hellendoorn opnieuw de cursus “Sterrenkunde voor Beginners”.

Alle cursisten kregen woensdagavond 26 april het certificaat uitgereikt door docent Frank Helmer (collega Martend Polman en één cursist waren  helaas verhinderd).

De lessen: De cursisten maakten kennis met ons zonnestelsel, met ver weg gelegen sterrenstelsels en er werd op toegankelijke wijze verteld hoe het heelal als geheel in elkaar zit. Natuurlijk werd de werking van de diverse telescoop soorten behandeld. Frank en Martend zijn ervaren astro-docenten en daarnaast beschikt de sterrenwacht over een prachtig planetarium dat als extra leermiddel werd ingezet, kortom het was echt een basiscursus met een brede en gevarieerde inhoud!

Test. Aan het eind van de laatste les werd een kleine test gemaakt om te zien of de leerdoelen ook gerealiseerd waren. Gelukkig bleek dat maximaal het geval te zijn.

Evaluatie: de cursisten gaven aan heel erg tevreden te zijn met de cursus, als beste bewijs voor die tevredenheid werd er gevraagd of er geen “vervolg of  kopcursus” kon worden gegeven. Iets om over na te denken, want in het recente verleden heeft de Sterrenwacht een dergelijke vervolgcursus wel in het totale cursuspakket gehad.

Conclusie: dit voorjaar was het opnieuw een goed geslaagde cursus Sterrenkunde voor Beginners. Complimenten voor de cursisten en beide docenten!

Op de groepsfoto 9 cursisten met certificaat en uiterst rechts Frank Helmer.

Aanvullende gegevens