Observatorium

Koepel met (4) telescopen

De Koepel beschikt over een modern instrumentarium. Een tweetal grote telescopen vormen de belangrijkste instrumenten voor de nachtelijke sterrenhemel. Daarnaast kan overdag de zon op een veilige manier worden bekeken door twee zonnetelescopen waarop een spectroscoop is gemonteerd. Met recht kan hier worden gesproken van een Zonobservatorium.

Sky-walk

Een op het zuiden gericht observatieplatform, Sky-walk genaamd, is de plek waar bezoekers de sterrenhemel met het blote oog of met een verrekijker kunnen waarnemen.

Radioastronomie

Op de Sky-walk staat ook de grote schotelantenne voor onze Radiotelescoop. Met deze radiotelescoop kunnen onzichtbare objecten hoorbaar worden gemaakt en daarbij grafisch worden weergegeven.

Planetarium ook wel Theater van de Kosmos genoemd

Bleef het Planetarium. De sterrenwacht Hellendoorn beschikt over een nieuw planetarium, een planetarium dat met recht “Theater van de Kosmos” mag worden genoemd. We nemen onze bezoekers mee op een spectaculaire ruimtereis door het Universum. Het is alsof je “ondergedompeld bent in de sterren” horen we vaak. Zo´n reis duurt ongeveer een half uur maar daarna weet je het ook zeker: hier kom ik weer naar toe!