Wat bieden wij?

Wij hebben een uitgebreid en gevarieerd programma-activiteiten aanbod.

Elke Vrijdagavond Publieksavond

Het driedelig programma bestaat uit een boeiende lezing over een astronomisch onderwerp, een bezoek aan ons “Theater van de Kosmos”, het planetarium en dan naar de koepel om – bij helder weer– met de telescopen te kijken naar de sterrenhemel. Zie ook de info bij openingstijden en agenda. Reserveren niet mogelijk.

Elke Zaterdagmiddag publieksmiddag

Een bezoek aan ons “Theater van de Kosmos”, het planetarium, om vervolgens naar de koepel te gaan. Als de zon schijnt wordt de zon bekeken door de zonnetelescopen, er is uitleg over de radio telescoop en als het even uitkomt wordt ook de spectroscoop opgesteld. Zie ook de info bij openingstijden. (reserveren niet mogelijk)

Reservering voor groepen

Wilt u de sterrenwacht een keer geheel voor uzelf of een groep afhuren, bijvoorbeeld als onderdeel van een speciale gelegenheid? Geen probleem: wij bieden in overleg met u, geheel op maat gemaakte arrangementen. Ook de partners in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug zoals Staatsbosbeheer, het IVN en het restaurant Buiten gewoon Lekker, kunnen deel uit maken van zo’n custom-made arrangement.

Alle arrangementen zijn mogelijk door te reserveren. Reserveer minimaal 4 weken van te voren, dit in verband met de vele aanvragen.

Filmmiddagen in het planetarium

Tijdens de schoolvakanties worden in ons planetarium op de donderdagmiddag diverse boeiende films gedraaid. Films die direct of indirect te maken hebben met astronomie en die zowel voor kinderen als voor volwassen geschikt zijn. . Zie ook de info bij openingstijden. Reserveren niet mogelijk

Sterrencolleges door professionals

Regelmatig organiseren wij zogenaamde Sterrencolleges. Dat zijn colleges met wat meer diepgang dan de lezingen op de vrijdagavond, gegeven door een professional, maar altijd geschikt voor een doorsnee publiek. Kenmerkend is het interactieve karakter van deze colleges, vragen stellen wordt op prijs gesteld. Zie ook info bij openingstijden en houd onze agenda in de gaten voor de volgende sterrencollege. Reserveren niet mogelijk

Cursus Sterrenkunde voor Beginners

Met enig regelmaat organiseert de Sterrenwacht een cursus voor iedereen met belangstelling voor astronomie. Voorkennis is niet nodig. Kenmerkend voor de cursus is dat de praktijk van het sterrenkijken centraal staat. Bij de cursus die 5 weken duurt hoort een prachtige syllabus en wordt afgesloten met een certificaat. Alleen mogelijk door te reserveren. Vooraankondigingen via Facebook, onze agenda en via de nieuwsblokken (links en rechts) op onze home-pagina.

Cursus Sterrenkunde voor Jongeren

Nieuw is de cursus Sterrenkunde voor Jongeren in de leeftijd van ca. 10 t/m 14 jaar. Het was gelijk al een succes en direct volgeboekt bij de start in 2015. Het is een cursus met een hoog “doe gehalte” maar ook de nodige basis theorie komt aan de orde. Ook bij deze cursus hoort een heel mooie en leerzame syllabus en wordt afgesloten met een certificaat.Vooraankondigingen via Facebook, onze agenda en via de nieuwsblokken (links en rechts) op onze homepagina.  Aanmelden alleen mogelijk door in te schrijven. 

Cursus Weerkunde voor Iedereen

De sterrenwacht is lid van de KNVWS, dat is de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde. Astronomie en weerkunde zijn nauwer gerelateerd dan de meeste mensen veronderstellen. Hou onze website in de gaten voor de mogelijk volgende cursus, die om de paar jaar wordt gegeven. Deelname alleen mogelijk door in te schrijven. Vooraankondigingen via Facebook, onze agenda en via de nieuwsblokken (links en rechts) op onze home-pagina.

Jeugdnatuurclub Sallandse Heuvelrug

In samenwerking met alle partners in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug en ook met Natuurdiorama uit Holten is een speciaal voor kinderen Jeugd Natuurclub opgericht. Deze cursus is echt uniek door de brede benadering van het begrip Natuur. Van alles komt er aan de orde: planten, dieren maar ook de maan en planeten. De club is actief op 10 woensdagmiddagen in het jaar bij achtereenvolgend alle meewerkende organisaties, zoals het IVN/CNME en ook Staatsbosbeheer. Alleen mogelijk door te reserveren. Vooraankondigingen via Facebook, onze agenda en via de nieuwsblokken (links en rechts) op onze home-pagina.

Specials

Regelmatig organiseren we ook zogenaamde specials. Voorbeelden daarvan de zijn events als: een de Dag van de Wetenschap – Space Music Concert en Galileo een theatervoorstelling met Sonnevanck een jeugdtheatergezelschap uit Enschede. Vooraankondigingen via Facebook, onze agenda en via de nieuwsblokken (links en rechts) op onze home-pagina.

Speciale arrangementen met Partners.

Met de partners in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, te weten het IVN (instituut voor natuureducatie) – CNME (centrum voor natuur en milieueducatie) en Staatsbosbeheer, bieden we unieke arrangementen aan. Een spannend arrangement bij maanlicht, betreft de Loop naar de Maan wandelingen, – het dag-avond arrangement van Steen tot Ster is echt uniek te noemen – en ook de Nacht van de Nacht is een samenwerkingsarrangement van de partners in het Buitencentrum. Vooraankondigingen via Facebook, onze agenda en via de nieuwsblokken (links en rechts) op onze home-pagina.

Overige

Bijna vanzelfsprekend is de Sterrenwacht Hellendoorn betrokken bij het evenement de Landelijke Sterrenkijkdagen. Vooraankondigingen via Facebook, onze agenda en via de nieuwsblokken op onze homepagina.