Bezoekersinformatie

De Sterrenwacht Hellendoorn is een Publiekssterrenwacht.

Tot nader bericht is de Sterrenwacht gesloten wegens de corona maatregelen, reserveren is niet mogelijk.

Wij hechten er aan te onderstrepen dat de Sterrenwacht bereikbaar en toegankelijk wil zijn voor iedereen, we bieden daarom een uitgebreid en gevarieerd programma en activiteiten.

Elke Vrijdagavond Publieksavond

Het driedelige avondprogramma bestaat uit een presentatie over een astronomisch onderwerp, een bezoek aan ons planetarium en tot slot naar de koepel om –bij helder weer– met de telescopen te kijken naar de sterrenhemel. Ook beschikken wij over een radiotelescoop waarmee we bijvoorbeeld de zon en de maan hoorbaar kunnen maken.

Elke Zaterdagmiddag publieksmiddag

U bezoekt ons planetarium, en gaat daarna naar de koepel en krijgt onder andere uitleg over de werking van de telescopen.

Met het zonne-observatorium kunt u de zon veilig bekijken.

Reservering voor groepen

Het is mogelijk de sterrenwacht voor u zelf te reserveren, dit is vooral voor groepen interessant.Het grote voordeel is dat en er geen andere bezoekers zijn, dus de sterrenwacht exclusief voor uw groep beschikbaar is. Bovendien kan het programma zoveel mogelijk in overleg met u “op maat” worden samengesteld.

Reserveer tijdig, minimaal 4 weken van te voren, dit in verband met de vele aanvragen.

Reserveren kan eenvoudig via:
[email protected]

LET OP: tijdens reguliere publieksopeningen kan niet worden gereserveerd voor groepen. Dat geldt ook voor de maandag want dan is de sterrenwacht gesloten.

Filmmiddagen in het planetarium

Tijdens de schoolvakanties worden in ons planetarium op de donderdagmiddag diverse boeiende films gedraaid. Films die direct of indirect te maken hebben met astronomie en die zowel voor kinderen als voor volwassen geschikt zijn.

Sterrencolleges door professionals

Regelmatig organiseren wij zogenaamde Sterrencolleges. Dat zijn colleges met wat meer diepgang dan de lezingen op de vrijdagavond, gegeven door een professional in de astronomie, maar altijd geschikt voor een doorsnee publiek. Kenmerkend is het interactieve karakter van deze colleges, vragen stellen wordt op prijs gesteld. Zie ook informatie bij openingstijden en houd onze agenda in de gaten voor de volgende sterrencollege.

Specials

Regelmatig organiseren we ook zogenaamde specials. Voorbeelden daarvan de zijn events als: een Space Music Concert en Galileo een theatervoorstelling met Sonnevanck een jeugdtheatergezelschap uit Enschede. Vooraankondigingen via Facebook, en onze agenda 

Speciale arrangementen met Partners.

Met de partners in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, te weten het IVN (instituut voor natuureducatie) – CNME (centrum voor natuur en milieueducatie) en  Staatsbosbeheer, bieden  we unieke arrangementen aan. Een spannend arrangement bij maanlicht, betreft de Loop naar de Maan wandelingen,  – het dag-avond arrangement van Steen tot Ster is echt uniek te noemen  – en ook de Nacht van de Nacht is een samenwerkingsarrangement  van de partners in het Buitencentrum. Vooraankondigingen via Facebook, en onze agenda.

Een ster een naam geven? Bezint eer ge begint!

Regelmatig vragen mensen aan ons of ze een bepaalde ster kunnen zien door onze telescopen. Het betreft dan een ster die men-denkt men- naar een overleden dierbaar familielid of vriend heeft laten benoemen. Denkt men, want daar valt wel het een en ander over te zeggen, zie hieronder.

Officiële registratie alleen door IAU

 Alleen de Internationale Astronomische Unie (IAU) is bevoegd om sterren officieel te benoemen of een nummer te geven. Die benoeming wordt dan wereldwijd erkend en kan daarna ook niet meer worden benoemd. Dus een ster laten registreren via bepaalde bureaus die zeggen dat te kunnen doen, levert in elk geval de zekerheid op dat die ster bij de IAU niet de naam krijgt die u aan het bureau opgaf en waarvoor u hebt moeten betalen.

Feitelijk is het alleen maar een registratie in het register van het bureau waar u zaken mee heeft gedaan, want diezelfde ster kan ook heel veel andere namen hebben gekregen namens andere families via nog meer slimme ondernemers. dus er is niets exclusiefs aan deze registratie anders dan dat u ervoor betaald heeft aan het betreffende bureau. In het buitenland is dit inmiddels “big business” geworden, maar ook in Nederland zien we het steeds vaker.

Toch een bezoek aan onze sterrenwacht?

Natuurlijk willen wij mensen die ons vragen of ze de betreffende ster kunnen zien door onze telescopen graag van dienst zijn. Omdat ook onze sterrenwacht – geheel gerund door vrijwilligers –  voor z’n voortbestaan afhankelijk is van inkomsten zijn wij wel genoodzaakt voor zo’n exclusief bezoek een bedrag in rekening te brengen. Wij verzorgen dan een exclusieve groepsreservering van ca. een uur, dat is inclusief bezoek aan de koepel met telescopen en het planetarium. Er is geen garantie dat we de ster daadwerkelijk in beeld kunnen krijgen met de telescopen, dit hangt af van de helderheid van de ster in relatie tot de mogelijkheden van onze apparatuur. Zelfs met  telescopen zal de ster niet meer zichtbaar zijn dan als een punt als gevolg van de grote afstand waarop sterren staan.

Wie  meer wil weten over deze “handel in sterregistratie” kan terecht bij Radar, het consumentenprogramma van AVROTROS. 

Koop een ster (achtergrond) – Radar – het consumentenprogramma van AVROTROS

Overige

Bijna vanzelfsprekend is de Sterrenwacht Hellendoorn betrokken bij landelijke evenementen als de Landelijke Sterrenkijkdagen en het Weekend van de Wetenschap. Vooraankondigingen via Facebook, onze agenda.

Wilt u informatie over de mogelijkheid voor een reservering?

Reserveer tijdig, dat is minimaal 4 weken van te voren.

Reserveren kan eenvoudig via
[email protected]