Agenda


Voor de publieksopening op de vrijdagavonden en zaterdagmiddagen zijn reserveringen voor maximaal 20 personen mogelijk.

Groepsreserveringen zijn mogelijk in overleg. In verband met onderhoud en de beperkte beschikbaarheid van onze vrijwilligers in de zomervakantieperiode zijn er helaas geen groepsreserveringen mogelijk in JULI en AUGUSTUS.

Toegang uitsluitend via reservering op deze website.

De sterrenwacht verwacht dat publiek en/of groepen bij corona-gerelateerde klachten of bij positief geteste (familie)leden of -relaties dit vooraf melden en afzien van het bezoek.

Vrijdag Publieksavond

  • Aanvang: 20.00 uur, Deur open: 19.45 uur
  • De avond wordt begonnen met een korte presentatie over een astronomisch onderwerp, gevolgd door een voorstelling in het planetarium.
  • Daarna volgt een rondleiding door de koepel van de Sterrenwacht. Er wordt uitleg gegeven over het instrumentarium. Wanneer het helder is kan met de telescopen naar de planeten, maan en de sterren worden gekeken. 
  • Bezoek aan de radiotelescoop.
  • Maximaal 20 bezoekers. Let op: de deur van de Sterrenwacht gaat om 19.45 hr. open, om veiligheidsreden wordt ze weer gesloten om 20.00 hr. dus kom op tijd!


Zaterdag Publieksmiddag

Er is een sessie van 14.30 uur tot 15.30 uur met maximaal 20 personen, bestaande uit:

  • Een presentatie in het planetarium.
  • Een bezoek aan de koepel met uitleg over de telescopen.
  • Observatie van de zon met het zonneobservatorium bij helder weer.
  • Bezoek aan de radiotelescoop.

Reserveer voor de publieksmiddag van 14:30-15:30 uur.
Indien er nog plaatsen beschikbaar zijn kan alleen op de zaterdagmiddag ook bij inloop ter plekke worden betaald.


Cursus Sterrenkunde voor Jongeren (vanaf 10 t/m 15 jaar) 2024

De Sterrenwacht Hellendoorn start in februari 2024 opnieuw een cursus sterrenkunde voor jongeren van 10 – 15 jaar.

Cursusinhoud. Het wordt een boeiende en leerzame cursus waarin theorie wordt afgewisseld met praktische voorbeelden en opdrachten. De cursus gaat natuurlijk over ons eigen zonnestelsel en wat daarin beweegt zoals kometen en meteoren, maar ook over sterrenstelsels en telescopen. Zelfs de ruimtevaart wordt behandeld, denk alleen maar eens aan de James Webb Ruimtetelescoop die in 2021 werd gelanceerd.

In elke les is er tijd voor de praktijk met demonstratieproeven, sterrenbeelden herkennen in het planetarium en doe-activiteiten zoals het maken van een sterrenkaart.

Goed om te weten dat voorkennis niet nodig is, belangstelling voor wat zich aan de sterrenhemel afspeelt is voldoende.

Wanneer?  De start is op zaterdag 17 februari en vervolgens op 24 februari en 02, 09 en 16 maart, van 14.45 hr. tot 17.00 hr.     

Bij helder weer wordt er een heuse waarneemavond met telescopen in de koepel gehouden.

Certificaat en syllabus. Een fraai geïllustreerde syllabus hoort tot het lesmateriaal en bij voldoende aanwezigheid van de lessen krijgt elke jonge deelnemer een mooi certificaat na afloop van de cursus.

Lesgeld. De cursusprijs is – inclusief alle lesmateriaal, de waarneemavond en een drankje in de pauze- bewust laag gehouden en bedraagt € 45,00.

Aantal cursisten. Er kunnen maximaal 15 cursisten deelnemen aan de cursus. Bij minder dan 6 aanmeldingen zijn gaat de cursus niet door en wordt het lesgeld geretourneerd.

Reserveren. Ouders kunnen hun pupil uiterlijk zondag 4 februari opgeven voor deze cursus door een reservering aan te maken op zaterdag 17 februari 2024 onder ‘Reserveren’ op de website. U wordt na opgave via de email benaderd voor een aantal nadere gegevens over de cursist.

Voor meer inlichtingen en aanmelden, zie de website van de sterrenwacht www.sterrenwachthellendoorn.nl .


Cursus Sterrenkunde voor Iedereen (vanaf 16 jaar) 2024

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft in de mooie sterrenhemel en daarover – op een toegankelijke manier – wel meer van wil weten. De cursus wordt gegeven door docenten van de sterrenwacht. Beide docenten zijn theoretisch goed onderbouwd en hebben daarnaast jarenlange ervaring in het praktisch waarnemen.

Toegankelijk:

De cursus is laagdrempelig van opzet, voorkennis is niet nodig, gezonde belangstelling volstaat.

Theorie en Praktijk. 

Zoals verwacht mag worden van een cursus voor iedereen, bestaat de cursus uit een theoretische en een praktische component. Deze componenten worden onderling in een goede balans aangeboden.

Deze cursus Sterrenkunde voor Iedereen is een echte basiscursus met een brede en gevarieerde inhoud. Na afloop heeft de mooie sterrenhemel boven ons veel meer betekenis voor u gekregen.

Reserveren: via de website reserveren op datum 12 november 2024.

Cursusdagen: Dinsdagen 12, 19 en 26 november, 10 en 17 december vanaf 19:30 uur.

Cursuskosten: € 95,00 inclusief Syllabus en een kopje koffie / thee.


Theatervoorstelling Lichtstilte 23 november 2023

Theatervoorstelling : Lichtstilte

Lichtstilte, onder die titel organiseert het Performance collectief: Project Wildeman – in samenwerking met de Sterrenwacht Hellendoorn- , een ‘ bezwerende, zinnedovende rituele’ theatervoorstelling over het Donkere Niets.

 Het Donker Niets als schoonheid.

Het wordt een verbindende, vertragende verering van het absolute donker zoals je dat alleen aantreft in Zwarte gaten. Deze bijzondere, welhaast magisch te noemen theatershow, is een  met muziek en tekst omlijst pleidooi voor de schoonheid van Donkerte. De theatershow is een hypnotiserende exercitie van inbeeldingskracht en fantasie, waarbij het publiek in een aantal rituele fases, wordt uitgenodigd het volledig Donkere Niets te ervaren.

Extra: Voorafgaand aan de voorstelling is er een korte introductie over zwarte gaten.             

Let op: In Lichtstilte wordt er gebruik gemaakt van stroboscoop licht

Muzikale  omlijsting: het geluid van de  3D Muziek is echt overal om je heen tijdens de voorstelling. Hierdoor ontstaat een meeslepende driedimensionale klankervaring die het menselijk denken over zwarte gaten weerspiegelt.

Over het Performance collectief, Project Wildeman

Project Wildeman maakt muzikale rituelen. Vanuit trance-ervaring, experiment en improvisatie. Op speelse wijze onderzoekt dit performance collectief de vele (on)denkbare dwarsverbanden tussen onszelf, technologie en al het leven op deze wonderlijke planeet.  Performance collectief Project Wildeman is een Culturele ANBI instelling en was eerder al bij andere sterrenwachten en op festivals als Oerol, – Lowlands,-  Over het IJ Festival, enzovoorts.

Wat:                       Theatervoorstelling Lichtstilte.

Wanneer:              Donderdagavond 23 november.

Hoe laat:               Aanvang 20.00 hr.

Waar:                      Sterrenwacht Hellendoorn, Grotestraat 281 Nijverdal.

Duur:                      ca. 2 uur inclusief bezoek aan de koepel van de sterrenwacht om (bij helder weer)  live naar de sterren te kunnen kijken.

Entree:                   € 15 pp

Kaarten:               Reserveren is niet meer mogelijk


Beleefweek 26 oktober 2023

Beleef ze alle Vier bij de Sterrenwacht Hellendoorn.

Je hebt impressies, ervaringen, belevingen én echt unieke belevingen die je nooit meer vergeet! De kans op zo’n unieke belevenis doet zich voor op donderdagavond 26 oktober bij de Sterrenwacht Hellendoorn. Op die avond vindt daar het astronomisch evenement: ‘Beleef ze alle vier’ plaats. 

Alle vier, dat zijn de planeten Saturnus, Jupiter, Uranus en onze satelliet de Maan die op 26 oktober aan de avondhemel te zien zullen zijn!
Dat deze vier samen aan de hemel staan komt zelden voor, alleen daarom al wordt dit ‘zienderogend beleven’ een ervaring ‘You’ll Never Forget’. 

Mocht het bewolkt zijn dan wordt dat maximaal gecompenseerd door de andere componenten van dit Beleefevenement: een bezoek aan het planetarium en een lezing over de planeten van die avond: Saturnus, Jupiter, Uranus en de Maan. Dit alles maakt een bezoek aan de Sterrenwacht Hellendoorn op 26 oktober echt tot een unieke belevenis.

Waar: Sterrenwacht Hellendoorn Grotestraat 281 Nijverdal
Wanneer: donderdagavond 26 oktober.
Aanvang: 19.30 hr. Deur open 19.15 hr.
Prijs: volwassenen € 5 p.p. kinderen 6 tot en met 13 jaar € 2,50 p.p.
Betalen bij voorkeur met Pinpas/ creditcard.
Soort evenement: Inloopavond, reserveren niet nodig, advies kom op tijd.