Agenda


Voor de publieksopening op de vrijdagavonden en zaterdagmiddagen zijn reserveringen voor maximaal 20 personen mogelijk.

Groepsreserveringen zijn mogelijk in overleg. In verband met onderhoud en de beperkte beschikbaarheid van onze vrijwilligers in de zomervakantieperiode zijn er helaas geen groepsreserveringen mogelijk in JULI en AUGUSTUS.

Toegang uitsluitend via reservering op deze website.

De sterrenwacht verwacht dat publiek en/of groepen bij corona-gerelateerde klachten of bij positief geteste (familie)leden of -relaties dit vooraf melden en afzien van het bezoek.

Vrijdag Publieksavond

  • Aanvang: 20.00 uur, Deur open: 19.45 uur
  • De avond wordt begonnen met een korte presentatie over een astronomisch onderwerp, gevolgd door een voorstelling in het planetarium.
  • Daarna volgt een rondleiding door de koepel van de Sterrenwacht. Er wordt uitleg gegeven over het instrumentarium. Wanneer het helder is kan met de telescopen naar de planeten, maan en de sterren worden gekeken. 
  • Bezoek aan de radiotelescoop.
  • Maximaal 20 bezoekers. Let op: de deur van de Sterrenwacht gaat om 19.45 hr. open, om veiligheidsreden wordt ze weer gesloten om 20.00 hr. dus kom op tijd!


Zaterdag Publieksmiddag

Er is een sessie van 14.30 uur tot 15.30 uur met maximaal 20 personen, bestaande uit:

  • Een presentatie in het planetarium.
  • Een bezoek aan de koepel met uitleg over de telescopen.
  • Observatie van de zon met het zonneobservatorium bij helder weer.
  • Bezoek aan de radiotelescoop.

Reserveer voor de publieksmiddag van 14:30-15:30 uur.
Indien er nog plaatsen beschikbaar zijn kan alleen op de zaterdagmiddag ook bij inloop ter plekke worden betaald.


Theatervoorstelling Lichtstilte 23 november 2023

Theatervoorstelling : Lichtstilte

Lichtstilte, onder die titel organiseert het Performance collectief: Project Wildeman – in samenwerking met de Sterrenwacht Hellendoorn- , een ‘ bezwerende, zinnedovende rituele’ theatervoorstelling over het Donkere Niets.

 Het Donker Niets als schoonheid.

Het wordt een verbindende, vertragende verering van het absolute donker zoals je dat alleen aantreft in Zwarte gaten. Deze bijzondere, welhaast magisch te noemen theatershow, is een  met muziek en tekst omlijst pleidooi voor de schoonheid van Donkerte. De theatershow is een hypnotiserende exercitie van inbeeldingskracht en fantasie, waarbij het publiek in een aantal rituele fases, wordt uitgenodigd het volledig Donkere Niets te ervaren.

Zintuigen uit:  geen geluid, geen lichten en geen beeld; pas dan wennen je ogen aan wat echt donker is, en waardoor – hoe paradoxaal dat ook lijkt –  er beter zicht ontstaat. Daarna kan de reis naar het zwarte gat beginnen en word er een nieuw perspectief geboden op Planet earth. 

Donkerte: wordt gevierd in deze show; gevierd omdat er overal om ons heen wel heel veel nadruk ligt op licht. Licht schijnt overal, de hele tijd, ook ’s nachts, -in winkelcentra, -parken, -langs paden, -in kantoorpanden, industrieterreinen…enz. Deze ritueel opgezette voorstelling maakt duidelijk wat al dat licht met ons doet en er wordt gezocht naar een betere balans tussen licht en donker.

Ultieme nulpunt: zwart gat

Project Wildeman daalt in Lichtstilte samen met het publiek steeds langzamer af naar het ultieme nulpunt: het binnenste van een zwart gat, het aller donkerste mysterie van het universum. In Lichtstilte, met een hypnotiserende exercitie van inbeeldingskracht en fantasie in elektronische en analoge muziek én theater, word je uitgenodigd het Donkere Niets te ervaren en een nieuw perspectief op Aarde te creëren.

Extra: Voorafgaand aan de voorstelling is er een korte introductie over zwarte gaten.             

Let op: In Lichtstilte wordt er gebruik gemaakt van stroboscoop licht

Rituele fasen:  de voorstelling verloopt in een aantal fasen, per fase verandert de ambiance.  

Fase 1: Je ondergaat een lofrede op licht met veel lichtbollen, muziek en zang.

Fase 2: Bezieling door donkerte. De ruimte wordt getransformeerd en de lichtbollen worden zwarte gaten,

Fase 3- 4: Je arriveert in het ultieme duister want je krijgt zelf een ‘bezield’ zwart gat op je hoofd.
Je hoort een hypnotiserende sinustoon die heel langzaam opstijgt en weer daalt, een bastoon, een ruis, seconden, minuten, uren.
Er is niets te zien.

Fase 5: Universum: het zwarte gat mag af, de ruimte is veranderd en je ziet het universum door projectie op de achtergrond.
Sterren lijken te bewegen, Alles is met alles verbonden; de voorstelling loopt ten einde.

Fase 6: Telescopen: Je kijkt door de telescopen van de Sterrenwacht Hellendoorn, het Universum in en je kunt een bezoek brengen aan het Theater van de Kosmos: het planetarium.

Muzikale  omlijsting: het geluid van de  3D Muziek is echt overal om je heen tijdens de voorstelling. Hierdoor ontstaat een meeslepende driedimensionale klankervaring die het menselijk denken over zwarte gaten weerspiegelt.

Over het Performance collectief, Project Wildeman

Project Wildeman maakt muzikale rituelen. Vanuit trance-ervaring, experiment en improvisatie. Op speelse wijze onderzoekt dit performance collectief de vele (on)denkbare dwarsverbanden tussen onszelf, technologie en al het leven op deze wonderlijke planeet.  Performance collectief Project Wildeman is een Culturele ANBI instelling en was eerder al bij andere sterrenwachten en op festivals als Oerol, – Lowlands,-  Over het IJ Festival, enzovoorts.

Wat:                       Theatervoorstelling Lichtstilte.

Wanneer:              Donderdagavond 23 november.

Hoe laat:               Aanvang 20.00 hr.

Waar:                      Sterrenwacht Hellendoorn, Grotestraat 281 Nijverdal.

Duur:                      ca. 2 uur inclusief bezoek aan de koepel van de sterrenwacht om (bij helder weer)  live naar de sterren te kunnen kijken.

Entree:                   € 15 pp

Kaarten:               reserveren via www.sterrenwachthellendoorn.nl 


Cursus Sterrenkunde voor Iedereen (vanaf 16 jaar) 2022

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft in de mooie sterrenhemel en daarover – op een toegankelijke manier – wel meer van wil weten. De cursus wordt gegeven door docenten van de sterrenwacht. Beide docenten zijn theoretisch goed onderbouwd en hebben daarnaast jarenlange ervaring in het praktisch waarnemen.

Toegankelijk:

De cursus is laagdrempelig van opzet, voorkennis is niet nodig, gezonde belangstelling volstaat.

Theorie en Praktijk. 

Zoals verwacht mag worden van een cursus voor iedereen, bestaat de cursus uit een theoretische en een praktische component. Deze componenten worden onderling in een goede balans aangeboden.

Deze cursus Sterrenkunde voor Iedereen is een echte basiscursus met een brede en gevarieerde inhoud. Na afloop heeft de mooie sterrenhemel boven ons veel meer betekenis voor u gekregen.

Reserveren is niet meer mogelijk voor deze cursus.

Cursusdagen: Dinsdagen 25 oktober, 1 november, 8 november, 15 november en 22 november vanaf 19:30 uur.

Cursuskosten: € 95,00 inclusief Syllabus en een kopje koffie / thee.


Cursus Sterrenkunde voor Jongeren (vanaf 10 t/m 15 jaar) 2023

De Sterrenwacht Hellendoorn gaat in februari 2023 weer een cursus sterrenkunde organiseren voor jongeren van  10  – 15 jaar.

Voorkennis is beslist niet nodig, belangstelling voor wat zich aan de sterrenhemel afspeelt is voldoende.

Het wordt een boeiende en leerzame cursus waarin theorie wordt afgewisseld met praktische voorbeelden en opdrachten.

Behandeld worden onder meer ons zonnestelsel, kometen, meteoren, sterrenstelsels, telescopen, maar ook bijvoorbeeld de ruimtevaart,

In elke les is er tijd voor de praktijk met demonstratieproeven, instructie in het planetarium, het maken van een sterrenkaart ed.

Wanneer?   Op 5 zaterdagmiddagen van 15.00 u. tot 17.00 u. op de volgende data: 11, 18, 25 februari en 4 en 11 maart 2023.

Extra: bij helder weer wordt er weer een waarneemavond met telescopen in de koepel gehouden.

De jonge astronomen krijgen ook een fraaie syllabus met de lesstof.

Bij voldoende aanwezigheid op de lessen, krijgt elke jonge deelnemer een mooi certificaat na afloop van de cursus.

De cursus gaat door bij een minimumaantal van 6 deelnemers. Bij onvoldoende deelname wordt het lesgeld geretourneerd.

Het lesgeld, – inclusief alle lesmateriaal, de waarneemavond en een drankje in de pauze –  bedraagt € 45,00.

Meer inlichtingen?     [email protected]

Reserveren is niet meer mogelijk voor deze cursus. 

Ouders doen de reservering en betaling via het reserveringssysteem, vervolgens ontvangt u een aparte mail waarin aanvullende informatie wordt gevraagd over de  cursist.

 


Beleefweek 26 oktober 2023

Beleef ze alle Vier bij de Sterrenwacht Hellendoorn.

Je hebt impressies, ervaringen, belevingen én echt unieke belevingen die je nooit meer vergeet! De kans op zo’n unieke belevenis doet zich voor op donderdagavond 26 oktober bij de Sterrenwacht Hellendoorn. Op die avond vindt daar het astronomisch evenement: ‘Beleef ze alle vier’ plaats. 

Alle vier, dat zijn de planeten Saturnus, Jupiter, Uranus en onze satelliet de Maan die op 26 oktober aan de avondhemel te zien zullen zijn!
Dat deze vier samen aan de hemel staan komt zelden voor, alleen daarom al wordt dit ‘zienderogend beleven’ een ervaring ‘You’ll Never Forget’. 

Mocht het bewolkt zijn dan wordt dat maximaal gecompenseerd door de andere componenten van dit Beleefevenement: een bezoek aan het planetarium en een lezing over de planeten van die avond: Saturnus, Jupiter, Uranus en de Maan. Dit alles maakt een bezoek aan de Sterrenwacht Hellendoorn op 26 oktober echt tot een unieke belevenis.

Waar: Sterrenwacht Hellendoorn Grotestraat 281 Nijverdal
Wanneer: donderdagavond 26 oktober.
Aanvang: 19.30 hr. Deur open 19.15 hr.
Prijs: volwassenen € 5 p.p. kinderen 6 tot en met 13 jaar € 2,50 p.p.
Betalen bij voorkeur met Pinpas/ creditcard.
Soort evenement: Inloopavond, reserveren niet nodig, advies kom op tijd.