Zon-observatorium
De Sterrenwacht beschikt over een zonobservatorium met twee naast elkaar gemonteerde zonnetelescopen met een echte spectroscoop daar bovenop. Deze unieke combinatie maakt het bezoekers mogelijk het zonlicht in al z’n kleuren op één plek bij elkaar veilig te kunnen zien. Dat betekent: het licht zoals we dat met onze ogen waarnemen, het licht op de rode waterstofgolflengte en het complete lichtspectrum met alle kleuren van de regenboog en de chemische samenstelling van de zonatmosfeer.
Uniek. Met de realisatie van dit project heeft de Sterrenwacht de beschikking over een unieke set van zonobservatie-instrumenten waarmee het zonsoppervlak, compleet met zonnevlammen en granulen veilig en goed kan worden bekeken. Uniek ook want in Nederland is deze combinatie van zoninstrumenten bij geen andere sterrenwacht te zien.
Zon op de foto.
Met de nieuwe zonnetelescopen kunnen ook prachtige foto’s worden gemaakt van zon.
Het resultaat mag er zijn, zeker als we bedenken dat de hemel op de dag van de opnames nou niet helemaal kraakhelder was. Onderstaand het resultaat van het werk van onze vrijwilliger Lantian, die de opnames maakte met een webcam en na bewerkte met de software programma’s Autostakkert en Registax.
Goed zichtbaar op een van de foto’s is het “gerimpelde” zonoppervlak van granulen en de zonnevlek. Helemaal mooi is de foto waar de aarde op schaal is afgezet tegen de enorme zonnevlammen, zonnevlammen die wel meer dan 100.000 km hoog kunnen worden. Overigens ook andere vrijwilligers kunnen er wat van zoals te zien is bij de zwartwit foto’s van Jan Beuze. Op die foto’s – die Jan met eigen telescoop maakte – zijn eveneens prachtige zonnevlekken te zien.