Weerstation

Sinds eind 2019 is het instrumentarium van de sterrenwacht uitgebreid met een heus Weerstation.

op het waarneemplatform zijn diverse meetinstrumenten opgesteld.

Sterrenkunde en “Het Weer” is een minder vreemde combinatie dan wellicht in eerste instantie vaak wordt gedacht. Denk maar aan de invloed van de zon op ons dagelijks weer en bijvoorbeeld de effecten van de volle maan bij een heldere hemel en de effecten daarvan op de temperatuur.

op een monitor zijn de binnengekomen data af te lezen

KNVWS

Als sterrenwacht zijn we daarom ook lid van de KNVWS, dat is de al in 1901 opgerichte Koninklijke Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde.

In de KNVWS doen veel amateurs aan observaties van het weer of de zon; daar zijn nu dus de vrijwilligers van de sterrenwacht Hellendoorn bij gekomen.

Een speciaal daartoe ingesteld projectgroepje van vier  vrijwilligers, heeft na meer dan een jaar van hard werken en veel denken, een zeer geavanceerd Weerstation gebouwd.

Dit weerstation beschikt over de volgende parameters om het weer en de weersomstandigheden letterlijk en figuurlijk in beeld te krijgen op diverse beeldschermen:    

  • Temperatuur buiten en binnen de sterrenwacht.
  • Camera om het weer buiten live te zien in de sterrenwacht.
  • Luchtvochtigheid buiten en binnen de sterrenwacht.
  • Windrichting
  • Windsnelheden in m/sec

Omgevingslicht

Maar behalve deze belangrijke weerscomponenten kan het weerstation ook het gewone Omgevingslicht in kaart brengen in Lux en het UV licht in µW/ ²cm. Deze lichtsensoren zijn voor een sterrenwacht belangrijk, immers een sterrenwacht kan alleen maar goed functioneren als het licht zoveel mogelijk ontbreekt, of te wel hoe donkerder hoe beter. Zeker gelet op de al maar toenemende lichtlast in Nederland en ook in Hellendoorn een zeer belangrijke indicator.

Integratie van instrumenten

Deze data die het weerstation oplevert kunnen uitstekend worden geïntegreerd bij het gebruik van de aanwezige zonnetelescopen en de radiotelescoop. Zijn de indicaties van het weer slecht bijvoorbeeld, dan zal dat een effect hebben op de metingen met de radiotelescoop en omgekeerd. Daarmee wordt het hele plaatje van de observatie omstandigheden compleet gemaakt en kan het uitstekend dienen als educatief materiaal.

Vrijwilligers van de sterrenwacht werken aan de installatie van het weerstation.

Lerende organisatie

De werking en het gebruik van dit mooie weerstation is vooralsnog een thema van het ingang gezette interne opleidingsprogramma. Op termijn is het de bedoeling dat het weerstation ook vanaf de website operationeel is voor het vele publiek dat onze website bezoekt.