De Koepel

Koepel

Het pronkstuk van de Sterrenwacht is – boven op de toren- , de grote Koepel waarin de telescopen staan opgesteld. De koepel is gebouwd door de fa. Mazcom uit Medemblik. Elke sterrenwacht van enige omvang is direct te herkennen aan een koepel. De koepel is het dominant beeldbepalende, maar ook belangrijke technische onderdeel van een sterrenwacht. In onze zoektocht naar wat voor ons als publiekssterrenwacht een goede koepel zou kunnen zijn, maakten we via collega sterrenwacht Orion uit Enkhuizen, kennis met een koepel van de firma Binkhorst Design uit Zwaag. Opvallend aan deze koepel is het solide robuuste ontwerp en de goede kwaliteit.

Customized Design

Naast argumenten van technische aard was het vooral de mogelijkheid om met Binkhorst Design te komen tot een echt “customized” ontwerp. Onze specifieke wensen ten aanzien van bijvoorbeeld veiligheid en het geruisarm zijn, konden in overleg worden vastgesteld en opgenomen in het ontwerp. 

De koepel heeft een uitwendige diameter van 6.4 meter en is daarmee een van de grootste koepels in haar soort bij de amateursterrenwachten in Nederland. Die koepel beschikt over een geïntegreerd besturingssysteem waardoor de rotatie van de koepel wordt gekoppeld aan de stand van de telescoop, wat mogelijk maakt om astronomische objecten ongehinderd gedurende lange tijd te kunnen volgen.