Lustrum viering

Sterrenwacht: Lustrum openhuis met Radiotelescoop.

De Sterrenwacht Hellendoorn vierde op donderdag 19 april het lustrum als nieuwe sterrenwacht in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Dat heugelijke feit wilden bestuur en vrijwilligers niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Burgemeester Anneke Raven en sterrenwacht voorzitter Cor Kolthof bij de nieuwe radiotelescoop schotel

Radiotelescoop. 

De officiële lustrumviering begon die middag toen de burgemeester, mw. A. Raven, de imposante nieuwe Radiotelescoop van de sterrenwacht  onthulde. 
Met deze Radiotelescoop kan de sterrenwacht nu ook speciale astronomische objecten waarnemen met geluid en beeldvorming, die met de gewone telescoop niet te zien zijn.

Openhuis met Lezing en Expositie.

`s Avonds was er een lezing door dhr. R. Halfwerk directeur bij AstroTec, van ASTRON uit Dwingeloo. Deze boeiende lezing ging over Radioastronomie en het internationale Lofar project van ASTRON.

In samenwerking met fotograaf Emile Willems was een foto-expositie  ingericht over Radioastronomie. ASTRON toonde onder meer schaalmodellen van het Lofarproject.

de expositie over radioastronomie

De trotse voorzitter Cor Kolhof en vrijwilliger Frank Helmer leiden burgemeester Anneke Raven rond in de expositie over radioastronomie.

ASTRON.

Het bestuur van de Sterrenwacht Hellendoorn is bijzonder ingenomen met het feit dat dit wereldbekende instituut, bereid is gevonden haar medewerking te verlenen aan de lustrumviering met een lezing en een expositie. Als het gaat om Radioastronomie, neemt Nederland mondiaal gezien een koppositie in. Die koppositie is vooral te danken aan de unieke kennis die ASTRON bezit. Kennis over radioastronomie en het ontwikkelen van telescopen en instrumenten waarmee zeer ver weg gelegen radiobronnen zoals pulsars en zwarte gaten te kunnen worden waargenomen.