Geslaagd !

Onlangs kwam er een vreugdevol einde aan de cursus “astronomie voor jongeren”.

Certificaat

Na vijf zaterdagmiddagen op de sterrenwacht konden de jonge deelnemers het certificaat van een geslaagde cursusdeelname in ontvangst nemen.

Dat gebeurde op de Sky-Walk van de sterrenwacht vlak onder de grote radiotelescoop en de koepel. Het was een boeiende cursus waarin eenvoudige theorie werd afgewisseld met praktische voorbeelden en opdrachten. Zo werd uitgebreid kennis gemaakt met het zonnestelsel maar ook werden bijvoorbeeld de afstanden in het heelal, de kometen, telescopen en ruimtevaart behandeld.

jonge-astronomen-2

Deelnemers en docenten poseren op het waarneemplatform met de uitgereikte certificaten.

Telescoop

Tijdens de vijf lessen was er tijd voor depraktijk van sterrenkunde zoals:  het maken van een sterrenkaart, een handspectroscoop en demonstratieproeven enz.

Natuurlijk konden de jeugdige astronomen op een speciale waarneemavond door de grote telescopen kijken.

Milky Way en Mars

Het planetariumbezoek was een van de vele hoogtepunten van de cursus en mede daardoor kwam het dat de jonge cursisten – zonder uitzondering – heel erg tevreden waren over de inhoud van de cursus en de docenten.

Dat zou misschien ook iets te maken kunnen hebben met de diverse versnaperingen die ze regelmatig kregen zoals “Milky Way en Mars repen” maar nee aan de gezichten is wel af te lezen dat ze het oprecht echt naar hun zin hebben gehad.

Dat gold overigens ook voor de docenten Jan Hut en Kees Kaspersma die vonden dat de klas zich gedurende al de vijf zaterdagmiddagen heel goed hadden gedragen. 

Degene die ook een grote bijdrage aan de cursus leverde met drankjes, marsjes en milky ways, was Ria Schiphorst, helaas staat deze trouwe verzorgster niet op de foto.  

Op de foto de jonge enthousiaste pas afgestudeerde astronomen en de beide docenten Jan Hut en Kees Kaspersma.