Jonge astronomen geslaagd!

In het vroege voorjaar van 2020 organiseerde de Sterrenwacht Hellendoorn opnieuw de cursus “astronomie voor jongeren”. Een cursus voor meisjes en jongens in de leeftijd van 10  – 14 jaar.

Boeiend en leerzaam. Het werd ook dit keer weer een boeiende cursus voor de 7 deelnemers. In de cursus werd eenvoudige theorie afgewisseld met praktische voorbeelden en opdrachten. Natuurlijk leerden de meisjes en jongens alles over ons  zonnestelsel, maar ook werden de afstanden in het heelal, de sterrenstelsels, kometen, telescopen behandeld. Zelfs de Ruimtevaart en de laatste ontwikkelingen daarin maakte deel uit van de lessen.

Praktijk voorop. Elke les begon voor de astronauten in spé met depraktijk van sterrenkunde, dat betekende: het maken van een sterrenkaart, een handspectroscoop, demonstratieproeven enz. Vanzelfsprekend kwamen de diverse soorten telescopen voorbij  en het planetarium van de sterrenwacht bewees ook in dit kader weer super nuttig te zijn.

Syllabus: om de inhoud van de lessen ook thuis nog weer eens te kunnen herhalen, kregen de cursisten een prachtige syllabus. Tot slot werd de cursus afgesloten met een hele mooie film over Exoplaneten van wetenschapsjournalist Govert Schilling.

Waarneemavond, een observatie avond met telescopen in de koepel maakt eveneens deel uit van de cursus, die avond wordt bij mooi helder weer georganiseerd zodra dat kan.

Certificaat: als beloning voor alle inspanningen en trouwe opkomst gedurende deze cursus, kregen de 7 deelnemers een prachtig certificaat uitgereikt aan het eind van de laatste middag.

Op de foto: met blije gezichten poseerden de jonge astronomen en hun begeleiders, maar wat graag  op de Sky-Walk van de sterrenwacht.