Planetenpad opening

Op donderdagmiddag 19 april 2018 werd officieel een Planetenpad in gebruik gesteld op het buitenterrein bij de Sterrenwacht.
Deze in gebruik stelling vond mede plaats ter gelegenheid van het eerste lustrum van de nieuwe Sterrenwacht Hellendoorn in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug.

Voorgeschiedenis

Na de voltooiing van de tunnel N35 door het centrum van Nijverdal, startte de gemeente Hellendoorn in 2015 een proces genaamd “herinrichting grote straat” .
Alle inwoners werden uitgenodigd om deel te nemen aan dit proces. Als betrokken burger van Nijverdal diende Cor Kolthof daarom het idee in van een Planetenpad.

Dat idee werd door de gemeente overgenomen en zo kwam het dat er nu – een aantal jaren later – een mooie educatieve verbinding tussen het centrum van Nijverdal en de Sterrenwacht is aangelegd.

Multimedia software.

Het is een Planetenpad anno 2018, dat wil zeggen: het zijn niet alleen fysiek statische afbeeldingen van planeten, maar er is gebruik gemaakt van interactieve multimedia technieken zoals Instagram. Concreet: hou je IPhone boven een tegel van het pad en je krijgt naast de nodige informatie ook mooie driedimensionale beelden te zien van een planeet of een komeet. Bovendien is de hele route ook voor je in beeld gebracht.

De innovatieve software techniek werd geleverd door RECOGNIZE uit Almelo.

Route

Het ongeveer 1.5 km lange pad omvat diverse astronomische objecten en loopt deels door een natuurlijk omgeving en deels door het winkelcentrum van Nijverdal.

De astronomische informatie is deskundig geselecteerd door vrijwilliger Frank Helmer. Frank zorgde er ook voor dat de werkelijke astronomische afstanden van de planeten op de juiste schaal werden uitgelegd hier op aarde in Nijverdal. Frank beheert namens de Sterrenwacht ook de software voor de gemeente.
Al met al vormt het nieuwe Planetenpad een duidelijke aanwinst voor zowel de gemeente, de sterrenwacht als de toerist die een mooie wandeling wil maken van de Paars Poort naar het centrum van Nijverdal.

Op de foto is de formele openingshandeling te zien door de burgemeester van Hellendoorn mw. A. Raven – Cor Kolthof en Frank Helmer van de Sterrenwacht.