11 november: een Mercurius overgang te zien !

De sterrenwacht is open vanaf 13.00 hr. voor het publiek om het zeldzame fenomeen van een Mercurius overgang live te kunnen zien en mee te maken.

Mercurius, de planeet die het dichtst bij de zon staat, is meestal alleen maar te zien in het oosten voor zonsopkomst, of kort na zonsondergang in het westen.

Een Mercuriusovergang echter is de situatie waarin de planeet Mercurius – vanaf aarde gezien – voor de zon langs beweegt. De planeet is dan bij helder weer te zien als een kleine zwarte ronde vlek die langzaam over het oppervlak van de zon beweegt. Zo’n overgang is een heel spectaculair beeld dat de grootsheid van het zonnestelsel en de zon als het ware drie dimensionaal ruimtelijk in beeld brengt.

Wanneer begint de overgang?

13.35: Het eerste contact is wanneer het schijfje van Mercurius net de buitenrand van de Zon aanraakt, en vindt plaats om 13 hr.35. Na enkele minuten is het schijfje van Mercurius helemaal binnen de rand van de Zon getrokken en als een zwart vlekje te zien.

16.20: de afstand tussen Mercurius en het centrum van de Zon is het kortst, dat zou je het visuele maximum kunnen noemen.

19.00: Mercurius is opnieuw aan de rand van de Zon gekomen.

Mercurius trekt voor de zon langs

19.04: precies verlaat de planeet de oppervlakte schijf van de Zon.

Van het begin tot het einde duurt de totale Mercuriusovergang 5 uur en 27 minuten, maar aangezien bij ons de Zon om ca. 17hr ondergaat, is het tweede deel van schouwspel vanuit ons land niet te zien.

Kom op tijd!

Bij het begin van de overgang om 13hr.35 staat de Zon nog 20 graden hoog aan de hemel, maar geleidelijk komt ze steeds lager te staan, dus voor een optimale waarneming is het best zo vroeg mogelijk te komen kijken met onze telescopen.

Mercuriusovergangen komen ongeveer dertien à veertien keer in 100 jaar voor, de  volgende overgang is pas op 13 november 2032, dus grijp de kans en maak dit boeiende fenomeen nu mee in de koepel van de sterrenwacht Hellendoorn.

Sterrenwacht open om 13.00 hr.

Afhankelijk van de weersomstandigheden, wordt het volgende programma aangeboden:

Let op: Kijk nooit zelf naar de zon !!!

Alleen met beveiligde telescopen die daarvoor zijn toegerust met sterke filters, kun je veilig naar de zon kijken.