Nieuw: Weerstation !

Sinds kort is het instrumentarium van de sterrenwacht uitgebreid met een heus Weerstation.

Meetapparatuur gemonteerd op het waarneemplatform

Sterrenkunde en “Het Weer” is een minder vreemde combinatie dan wellicht in eerste instantie vaak wordt gedacht. Denk maar aan de invloed van de zon op ons dagelijks weer en bijvoorbeeld de effecten van de volle maan bij een heldere hemel met de effecten daarvan op de temperatuur.

KNVWS

Als sterrenwacht zijn we daarom ook lid van de KNVWS, dat is de in al 1901 al opgerichte Koninklijke Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde.

In de KNVWS doen veel amateurs aan observaties van het weer of de zon; daar zijn nu dus de vrijwilligers van de sterrenwacht Hellendoorn bij gekomen.

Vrijwilligers van de sterrenwacht werken aan de installatie van het weerstation

Een speciaal daartoe ingesteld projectgroepje van vier  vrijwilligers, heeft na meer dan een jaar van hard werken en veel denken, een zeer geavanceerd Weerstation gebouwd.

Dit weerstation beschikt over de volgende parameters om het weer en de weersomstandigheden letterlijk en figuurlijk in beeld te krijgen op diverse beeldschermen:    

Binnenkomende gegevens zijn af te lezen op een beeldscherm

Omgevingslicht

Maar behalve deze belangrijke weerscomponenten kan het weerstation ook het gewone Omgevingslicht in kaart brengen in Lux en het UV licht in µW/ ²cm. Deze lichtsensoren zijn voor een sterrenwacht belangrijk, immers een sterrenwacht kan alleen maar goed functioneren als het licht zoveel mogelijk ontbreekt, of te wel hoe donkerder hoe beter. Graag donkerte dus, we zijn waakzaam op de al maar toenemende lichtlast in Hellendoorn.

Integratie van instrumenten.

De data die het weerstation oplevert kunnen uitstekend worden geïntegreerd bij het gebruik van de aanwezige zonnetelescopen en de radiotelescoop. Zijn de indicaties voor het weer slecht bijvoorbeeld, dan zal dat een effect hebben op de metingen met de radiotelescoop en omgekeerd. Daarmee wordt het hele plaatje van de observatie omstandigheden compleet gemaakt en kan dat geheel, uitstekend dienen als educatief lesmateriaal.

Lerende organisatie.

De werking en het gebruik van dit mooie weerstation is vooralsnog een onderwerp van het recent ingang gezette interne opleidingsprogramma voor vrijwilligers. Op termijn is het de bedoeling dat het weerstation ook vanaf de website operationeel is voor het vele publiek dat onze website bezoekt.

Bijgaande foto’s geven een impressie van het Weerstation Sterrenwacht Hellendoorn.

De werking en het gebruik van dit mooie weerstation, is vooralsnog een onderwerp bij het recent ingang gezette interne opleidingsprogramma voor de vrijwilligers van de sterrenwacht. Op termijn is het de bedoeling dat het weerstation ook vanaf de website operationeel is voor het vele publiek dat onze website bezoekt.