20 juli: speciale viering 50 jaar Maanlanding Apollo 11

DE MAANREIZEN AFGESTOFT !

poster-apollo-project

miniposter aankondiging

20 juli: speciale viering 50 jaar Maanlanding Apollo 11

Op zaterdag 20 juli aanstaande is het precies 50 jaar geleden dat Neil Armstrong en Buzz Aldrin op de Maan landden. Het is de eerste keer geweest dat mensen op een ander hemellichaam liepen en er ook sliepen. Dit hoogtepunt uit de geschiedenis van de ruimtevaart en mensheid wordt op zaterdag 20 juli feestelijk gevierd bij Sterrenwacht Hellendoorn met een uniek programma voor jong en oud.

apollo-11-logo

hel vluchtlogo van de Apollo 11

Middag: Spectaculaire Maanreis voor de jeugdige Astronaut!

Wil je astronaut worden? Heb je belangstelling voor de Ruimtevaart? Kom dan naar deze speciale middag bij de Sterrenwacht Hellendoorn.  In een interactieve presentatie neemt ruimtevaartdeskundige Hans van der Lande, je mee op een ruimtereis naar de Maan.  Jij en andere kinderen horen niet alleen alles over de historische ruimtevlucht van Apollo 11, maar ervaren ook zelf hoe het is om een raketje te lanceren, hoe het eten van de maanastronauten smaakte en wat je voelt als je gewichtloos bent geweest.

Ook kun je zelf een afdruk maken van een maanschoen zoals die door Neil Armstrong is achtergelaten op de Maan, of gewoon zelf maar een maankrater maken? Hoe dan ook, in elk geval staat er een “Moondrink” voor je klaar.

Astronauten in spe

Natuurlijk wordt er ook stilgestaan bij de toekomst van de bemande maanreizen. Immers, de jeugd moet de uitdaging weer op pakken en wie weet lopen ze straks zelf op de Maan!  

Er is nog nooit een Nederlander of vrouw op de Maan geweest! Misschien is er onder de kinderen iemand die dat ooit gaat doen.

StormTroopers: zo’n bijzondere middag moet natuurlijk wel veilig verlopen, vandaar dat er StormTroopers aanwezig zijn die een oogje in het zeil houden en de zaal bewaken.

Deze speciale ruimtevaartpresentatie met activiteiten, is geschikt voor jeugd van 7 tot en met 16 jaar.

Entree € 3.-

Aanvang 15.00 hr.  Zaal open 14.30 hr.

Grotestraat 281  Nijverdal

NB: de reguliere publieksopening van  zaterdagmiddag komt hiermee te vervallen.

apollo-troopers

Avondprogramma: De vlucht van Apollo 11 in beeld en verhaal.

In een boeiende presentatie met echt uniek beeldmateriaal neemt ruimtevaartdeskundige Hans van der Lande u mee naar de tijd van de Apollo maanlandingen. Het waren Neil Armstrong en Buzz Aldrin die als eerste mensen in 1969 over de Maan liepen tijdens de vlucht van Apollo 11. Het verhaal achter de eerste maanlanding zit vol rivaliteit, echte helden, mislukkingen en doorzettingsvermogen. Ook nu, 50 jaar later, zijn de Apollomaanvluchten nog een inspiratiebron om te dromen, voor creativiteit en leiderschap, dus voor samenwerking op ieder niveau.   

Het boeiende verhaal van “De Maanreizen afgestoft!” is dan ook het begin van de nieuwe ruimtevaart: de ruimtevaart voor iedereen!  Er zouden na de historische ruimtemissie van Apollo 11 nog vijf Amerikaanse bemande maanlandingen volgen. Met de laatste maanreis van Apollo 17 kwam er in 1972 een einde aan de bemande vluchten naar de Maan. Het was tevens het einde van een tijdperk. Een tijdperk waarin de ruimtevaart geschiedenis schreef. Het was spannend, avontuurlijk en leerzaam:  de Maan bleek bijvoorbeeld niet geel en van kaas te zijn, de maan is grauw, grijs en stoffig!

Nu 50 jaar na de eerste bemande maanlanding is er een hernieuwde belangstelling voor reizen naar de Maan. Zowel de Amerikanen, Russen, Chinezen en Europeanen willen terug naar de Maan. Na het huidige tijdperk van de ruimtestations en baantjes om de aarde wordt het tijd dat de geschiedenis wordt afgestoft en we opnieuw kennismaken met de Maan! 

Hans van der Lande:

Als voormalig educatief manager en ruimtevaartspecialist bij het bezoekerscentrum van ESA in Noordwijk, heeft hij samengewerkt met  Neil Armstrong en Buzz Aldrin, Apollo 11; maar ook met Charlie Duke Apollo 16 en Ed Mitchell van Apollo 14, dus Hans weet waarover hij het heeft .

Viering 50 jaar Maanlanding.

Zaterdag 20 juli Grotestraat 281

Aanvang 19.30 hr. 

Entree € 5.-

Deze speciale ruimtevaartpresentatie met activiteiten, is geschikt voor jeugd van 7 tot en met 16 jaar.

Entree € 3.-

Aanvang 15.00 hr.  Zaal open 14.30 hr.

Grotestraat 281  Nijverdal

Het zou leuk zijn als mensen nog zaken hebben uit de tijd van de bemande maanlandingen en deze mee willen nemen om te laten zien om daarmee extra herinneringen aan het Apollo tijdperk op te halen.