50 jaar Maanlanding Apollo 11: Feestelijk gevierd!

Op zaterdag 20 juli was het precies 50 jaar geleden dat Neil Armstrong en Buzz Aldrin op de Maan landden. Dit hoogtepunt uit de geschiedenis van de ruimtevaart en mensheid werd op zaterdag 20 juli feestelijk gevierd bij Sterrenwacht Hellendoorn met een speciaal middag en avondprogramma.

apollo-11-logo

het vluchtlogo van Apollo 11

Middagprogramma: een Reis naar de Maan voor de jeugd.

In een interactieve presentatie nam ruimtevaartdeskundige Hans van der Lande de talrijk aanwezige kinderen mee op ruimtereis naar de Maan.  Hans wist de kinderen bijna twee uur volledig aan zich te binden met een heel mooie en boeiende presentatie. Een top presentatie die doorspekt was met humor maar ook met een educatieve boodschap. Dat was omdat de kinderen niet alleen alles hoorden over de historische ruimtevlucht van Apollo 11, maar konden ook ervaren  hoe het is om zelf een raketje te lanceren, hoe het eten van de maanastronauten smaakte en wat je voelt als je gewichtloos bent geweest. Natuurlijk werd er ook nog stilgestaan bij de toekomst van de bemande maanreizen. Immers, de jeugd moet de uitdaging weer op pakken en wie weet lopen ze straks zelf op de maan!

Avondprogramma: “De Maanreizen afgestoft!”

In een spannend verhaal van gaf Hans op die avond voor de volwassen bezoekers een historisch overzicht van het begin van ruimtevaart. Dat begin speelde zich af in de context van de koude oorlog en had alle kenmerken van een prestige strijd tussen de Sovjet Unie en de USA. Er zouden na de historische ruimtemissie van Apollo 11 nog vijf Amerikaanse bemande maanlandingen volgen. Met de laatste maanreis van Apollo 17 kwam er in 1972 een einde aan de bemande vluchten naar de Maan. 

Hans van der Lande:

Als voormalig educatief manager en ruimtevaartspecialist bij het bezoekerscentrum van ESA in Noordwijk maakte er voor ons een onvergetelijke dag van, terecht kreeg Hans dan ook een warm en luid applaus van de kinderen en volwassen bezoekers die dag.

Dutch Garrison bedankt:  het succes van de dag was mede te danken aan het geweldig professionele optreden van de StormTroopers. Zij maakten met hun performance een perfecte en sfeer verhogende entourage waardoor het eigenlijk een groot feest werd die zaterdag 20 juli.

Daarom onze hartelijk dank aan de mensen van Dutch Garrison die geheel en al belangeloos voor ons kwamen optreden. 

Vrijwilligers: dank ook aan de talrijke vrijwilligers van de Sterrenwacht Hellendoorn die zich zowel voor als achter de schermen maximaal inspanden. Mede door hun inzet is het dat we terug kunnen kijken op een heel mooie, bijna feestelijke herinneringsdag over 50 jaar Maanlanding.