Kom Kijken: Zonsverduistering op 25 oktober

Op 25 oktober aanstaande is tussen 11:08 en 13:03 uur een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar in Nederland.
Een zonsverduistering ontstaat als de zon, maan en aarde op één lijn met elkaar staan. Vanaf het aardoppervlak gezien schuift de maan voor de zon langs. Hierdoor dekt de maan de zon af en neemt ze een ‘hap’ uit de zon. Die hap wordt naar het moment van het maximum toe steeds groter. Natuurlijk moeten de weergoden ons wel gunstig gezind zijn, maar als dat zo is, dan zal de verduistering ook echt goed zichtbaar zijn bij onze sterrenwacht op de Sallandse Heuvelrug.

Tijdens het maximum van de verduistering om 12:05 uur is vanuit Nederland 33% van de diameter van de zon bedekt (22% van het zonsoppervlakte). Het zal daarom niet echt veel donkerder worden.

Sterrenwacht open!
De sterrenwacht is speciaal voor dit evenement open vanaf 10.45 uur. Het wordt een zogenaamde “open inloop opening’, belangstellenden hoeven niet te reserveren.
Deze zonsverduistering kan worden veilig bekeken door meerdere telescopen van de sterrenwacht, en met een projectiemethode op de SkyWalk. Als extra service is het planetarium ook open.

Entree volwassenen € 7 kinderen tot 14 jaar €3.50
Bij een grote toeloop zal worden gewerkt met tijdslots.

NB: Kijk privé thuis of op het werk, altijd uitsluitend veilig naar de zon. Doe dat met een eclipsbrilletje, of met een telescoop voorzien van een zonnefilter.!!!
Een zonsverduistering kan ook prima worden gefotografeerd. Onderstaand een opname van de gedeeltelijke verduistering van 10 juni 2021 gemaakt met een 300mm telelens op een Canon-dsrl camera. De lens was voorzien van een Baader AstroSolar zonnefilter.