Maaklaboratorium bij de Sterrenwacht; bouw zelf je spectroscoop

De sterrenwacht werkt graag samen met andere partijen zoals bijvoorbeeld de Bibliotheek of ZINiN. Bijna vanzelfsprekend was het dan ook dat de sterrenwacht meedeed aan het ZINiN project “Breinreis Junior”.

Op woensdagmiddag 19 oktober hadden de vrijwilligers van de sterrenwacht daarvoor een boeiende, leerzame workshop voor de jeugd op touw gezet, namelijk: Bouw zelf je Spectroscoop! Een zaal van het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug was speciaal daarvoor omgebouwd tot een echt Maaklaboratorium.

De workshop begon met een eenvoudige uitleg van wat een spectroscoop eigenlijk is, en wat je er mee kunt doen. Dus wisten de kids na afloop dat het licht uit veel meer kleuren bestaat dan we denken als we gewoon om ons heen kijken. En ook dat die kleuren ons veel kunnen leren over de afstand van een ster tot de Aarde en over de leeftijd van de ster.

Na deze uitleg kwam het eigenlijke werk om zelf met papier en een stukje van een cd een spectroscoop in elkaar te zetten. Met aanwijzingen van de vrijwilligers en hulp van de meegekomen moeders kwam dat allemaal prima voor elkaar. Natuurlijk werden de spectroscopen getest op de TL buizen van het plafond en een speciale lamp van de sterrenwacht.

Tot slot van deze boeiende workshop mochten de kinderen een kijkje nemen boven in de koepel met de grote telescopen, waaronder een zonnetelescoop met jawel, een echte spectroscoop. Aan het eind van de sessie kwamen ze, druk gebarend van alle indrukken, met rode oortjes met de moeders de trap weer af. Daarmee was een eind gekomen aan een bijzonder mooi en leerzaam bezoek aan de sterrenwacht.
“Mooi en leerzaam”; geen wonder dus dat de middag in no time al was volgeboekt.