Sterrenkijkdag zaterdag 16 maart

Zaterdag 16 maart: Sterrenkijkdag bij de Sterrenwacht Hellendoorn.

Zaterdag 16 maart zet de Sterrenwacht Hellendoorn haar deuren (gratis) open voor het publiek.  Dit in het kader van de Landelijke Sterrenkijkdagen, een publieksevenement van de Koninklijk Vereniging van Weer en Sterrenkunde (KNVWS), Een evenement dat al 48 jaar bestaat en ook dit jaar doet de Sterrenwacht Hellendoorn weer mee.

Elke sterrenwacht kiest bij deze sterrenkijkdagen zijn eigen vorm en inhoud, maar de rode draad door alle evenementen heen is toch wel het publiek informeren over sterrenkunde als hobby, over wat te zien aan de actuele sterrenhemel, en het demonstreren van telescopen.

Bij de sterrenwacht Hellendoorn is er voor gekozen om in vier sessies van een uur, het publiek te ontvangen in het planetarium en de koepel.  In het planetarium worden de bezoekers getrakteerd met de mooiste beelden en filmpjes van de sterrenhemel en daarbij geïnformeerd over diverse sterrenkundige thema’s. Zo wordt bijvoorbeeld het verschil tussen een planeet en een komeet duidelijk gemaakt. Of: wat wordt bedoeld met Deepsky objecten? In de koepel vindt uitleg een demonstratieplaats van de werking van de grote telescopen. Bij voldoende helder en zonnig weer kan met de zonnetelescopen veilig naar de zon worden gekeken en als het even meezit is zelfs een blik op de planeet Venus mogelijk.

De vier sessies waarop groepen bezoekers graag worden ontvangen zijn van

  • 10.00 – 11.00 uur
  • 11.00 – 12.00 uur
  • 13.30 – 14.30 uur
  • 14.30 – 15.30 uur.

Zaterdag 16 maart

Open Huis Sterrenwacht Hellendoorn

Grotestraat 281 Nijverdal

Toegang gratis!

Reserveren niet nodig.