Weekend van de wetenschap: Stars, Space & Science

Zaterdag 2 oktober: Stars Space & Science

Stars- Space & Science, daar gaat het allemaal om tijdens het Weekend van de Wetenschap bij de Sterrenwacht Hellendoorn. Gelukkig kan de sterrenwacht nu weer mee doen aan dit landelijk evenement op zaterdag 2 oktober, (*) een evenement dat zich met name richt op de jeugd tussen 8 en 18 jaar.

Space Society Twente , door de vele internationale missies naar de planeet Mars, neemt de belangstelling voor de ruimtevaart toe. Het is daarom dat op deze dag, de Space Society Twente (SST) is uitgenodigd. SST is een collectief van UT studenten die enthousiast zijn over ruimtevaart en astronomie. Naast kennis verkrijgen is het zelf bouwen van raketten om naar de sterren te schieten, is een belangrijk onderdeel van deze bijzondere hobby. Bij de sterrenwacht laten ze je zien wie ze zijn en wat ze doen., heel bijzonder dus.

Science on Tour”, is een mobiel programma van de Universiteit Twente en bestaat uit een verzameling kijk- en doe-experimenten, van verrassende natuur- en scheikundige verschijnselen. Echt spectaculair bijvoorbeeld is het Nevelvat waarmee de sporen van de allerkleinste subatomaire deeltjes zichtbaar worden gemaakt, wow! Of: wat is een waterstof generator? Hoe werkt de Flotatieproef? Om van de Van der Graaf proef maar niet te spreken, daar gaan de haren je echt letterlijk van rechtop staan. Science on Tour neemt kinderen – maar ook volwassen belangstellenden- mee op ontdekkingsreis naar de wereld achter de alledaagse dingen om ons heen. De demonstraties en experimenten zijn zodanig vormgegeven dat ze de bezoeker verleiden tot meedoen en vragenstellen.

Astro-workshop; de vrijwilligers van de sterrenwacht houden je bezig in hun Astronomische workshop. Die Astro-workshop is eigenlijk een leerzame “multi demonstratie show” voor de jeugd.

Kijk bijvoorbeeld wat je allemaal kunt doen met laser licht en spiegels. Wat is kleur eigenlijk en wat gebeurt er als ik dat meng? Dat en nog heel veel meer valt allemaal te beleven in de Astronomische workshop van de sterrenwacht.

Koepel: bezoekers kunnen bij toerbeurt -in kleine groepjes- een kijkje te nemen in de koepel van de sterrenwacht. Er zijn demonstraties met de telescopen, en je kunt kijken en luisteren naar de zon via de zon- en radiotelescopen van de sterrenwacht.

Nuttig; wil je een richtingsgevoel ontwikkelen voor je vervolgonderwijs of loopbaan, of ben je gewoon geïnteresseerd in natuur- en sterrenkunde? Kom dan net als veel anderen, naar de Dag van de Wetenschap bij de Sterrenwacht Hellendoorn van 10.00 hr. tot 16.00 hr. In het Buitencentrum, Grotestraat 281 Nijverdal. Zet zaterdag 2 oktober alvast in je agenda. Toegang is gratis ! Reserveren is voor deze dag niet nodig!

* NB: datum en programma-inhoud onder voorbehoud van eventueel ingestelde strengere corona maatregelen.