Sterrenwacht : we mogen weer open!

Vrijdagavond 30 juli is het eindelijk zover, dan staan de vrijwilligers van de Publiekssterrenwacht Hellendoorn te popelen om de grote koepeldeur te openen en de telescopen weer te richten op het firmament. Sinds 12 maart 2020 kon er geen publiek meer worden ontvangen en lagen ook alle vrijwilligersactiviteiten stil, alleen het noodzakelijk onderhoud werd uitgevoerd. Echt spijtig dat het gesloten zijn zolang moest duren vertellen voorzitter Cor Kolthof en bestuurslid technische zaken René Horsselenberg. Spijtig want astronomisch was er van alles te beleven in die lange periode, denk alleen maar aan de zonsverduistering onlangs op 10 juni. Zo’n zonsverduistering is voor ons bij uitstek een fenomeen om graag open te willen zijn want we hebben een stel super zonnetelescopen. Maar helaas kon dat niet, bedacht moet worden dat de koepel en het planetarium relatief kleine gesloten ruimtes zijn waarin het moeilijk is om voldoende afstand te houden zegt Kolthof.

Verantwoordelijkheid. De heren wijzen er in dit verband op dat de Stichting Publiekssterrenwacht Hellendoorn, een pure non profit organisatie is met een educatieve doelstelling en volledig gerund wordt door vrijwilligers. Het bestuur is, maar voelt zich ook, maximaal verantwoordelijk voor de veiligheid van zowel het publiek als de vrijwilligers en volgde als bestuur daarom consequent en strikt de corona beleidsrichtlijnen van de overheid na. Maar nu is het gelukkig weer zover dat de sterrenwacht open gaat; er wordt druk geoefend met een protocol want iedereen wil zo snel mogelijk veilig en verantwoord aan de slag, of te wel: enthousiast het publiek ontvangen vertellen Kolthof en Horsselenberg.

Website: René Horsselenberg maakt nog attent op de nieuwe website van de sterrenwacht: “om het publiek voorafgaand aan een bezoek al goede indruk te geven van de sterrenwacht, is onze website op een professionele wijze totaal vernieuwd. Behalve dat de nieuwe website de informatie overzichtelijker heeft geordend is ze ook heel mooi geworden qua kleur en opmaak. Het team van Rock Design uit Rijssen heeft die die kwalitatieve upgrade voor de sterrenwacht uitgevoerd, en is tevens de nieuwe host geworden van de website” aldus Horsselenberg.

Reserveren: goed om te vermelden, is dat het bestuur heeft gekozen voor een gefaseerde herstart. Dat betekent eerst alleen maar open op de vrijdagavond met een beperkt aantal bezoekers en een ietwat aangepast programma. Overigens: aanmelden voor een bezoek is verplicht, dat kan eenvoudig via de website waarop een reserveringsmodule aanwezig is, zodra het maximum aantal bezoekers bereikt is, wordt zichtbaar dat verdere aanmeldingen niet meer kunnen. Als alles goed en veilig verloopt, volgt op afzienbare termijn ook de publieksopening op de zaterdagmiddag en hopelijk kunnen dan in september weer groepen – zoals schoolklassen en of buurtverenigingen – een reservering afspreken. Kortom: de sterrengidsen van de Publiekssterrenwacht Hellendoorn, staan enthousiast te wachten om het o zo gemiste publiek, weer een onvergetelijke avond te bezorgen.