Wat bieden wij

Wij bieden een uitgebreid en zeer gevarieerd aantal programma’s en activiteiten.

Elke Vrijdagavond Publieksavond

Een driedelig programma bestaande uit een boeiende lezing over een astronomisch onderwerp, een bezoek aan ons theater van de kosmos, het planetarium en tot slot naar de koepel om –bij helder weer– met de telescopen te kijken naar de sterrenhemel. Reserveren niet mogelijk. Zie ook de info bij openingstijden en agenda.

Elke Zaterdagmiddag publieksmiddag   

Een bezoek aan ons theater van de kosmos, het planetarium, om vervolgens naar de koepel te gaan. Als de zon schijnt wordt de zon bekeken door de zonnetelescoop en als het even uitkomt wordt ook de spectroscoop opgesteld. Reserveren niet mogelijk. Zie ook de info bij openingstijden.

Reservering voor groepen

Wilt u de sterrenwacht een keer geheel voor uzelf of een groep alleen afhuren, bijvoorbeeld als onderdeel van een speciale gelegenheid? Geen probleem: wij bieden in overleg met u, geheel op maat gemaakte arrangementen. Ook de partners in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug als Staatsbosbeheer, het IVN en het restaurant Buiten gewoon Lekker, kunnen deel uit maken van zo’n custom-made arrangement. Allen mogelijk door te reserveren. Zie ook de info bij openingstijden.

Filmmiddagen in het planetarium                 

Tijdens de schoolvakanties worden in ons planetarium op de donderdagmiddag diverse boeiende films gedraaid. Films die direct of indirect te maken hebben met astronomie en die zowel voor kinderen als voor volwassen geschikt zijn. Reserveren niet mogelijk. Zie ook de info bij openingstijden.

Sterrencolleges door professionals    

Regelmatig organiseren wij zogenaamde Sterrencolleges. Dat zijn colleges met wat meer diepgang dan de lezingen op de vrijdagavond, gegeven door een professional, maar altijd geschikt voor een doorsnee publiek. Kenmerkend is het interactieve karakter van deze colleges, vragen stellen wordt op prijs gesteld. Reserveren niet mogelijk. Zie ook info bij openingstijden en houd onze agenda in de gaten voor de volgende sterrencollege.

Cursus Sterrenkunde voor Beginners

Elk jaar organiseert de Sterrenwacht een cursus voor iedereen met belangstelling voor astronomie. Voorkennis is niet nodig. Kenmerkend voor de cursus is dat de praktijk van het sterrenkijken centraal staat. Bij de cursus die 5 weken duurt hoort een prachtige syllabus en wordt afgesloten met een certificaat. Alleen mogelijk door te reserveren. Vooraankondigingen via Facebook, onze agenda en via de nieuwsblokken (links en rechts) op onze home-pagina.

Cursus Astronomie voor Jongeren

Nieuw is de cursus Astronomie voor Jongeren in de leeftijd van ca. 12 t/m 15 jaar. Het was gelijk al een succes en direct ook al volgeboekt najaar 2015. Het is een cursus met een hoog “doe gehalte” maar ook de nodige basis theorie komt aan de orde. Ook bij deze cursus hoort een heel mooie en leerzame syllabus en wordt afgesloten met een certificaat. Alleen mogelijk door te reserveren. Vooraankondigingen via Facebook, onze agenda en via de nieuwsblokken (links en rechts) op onze home-pagina. 

Cursus Weerkunde voor Iedereen                  

De sterrenwacht is lid van de KNVWS, dat is de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde. Astronomie en weerkunde zijn nauwer gerelateerd dan de meeste mensen veronderstellen. Hou onze website in de gaten voor de eerst volgende cursus, die meestal om het jaar wordt gegeven. Alleen mogelijk door te reserveren. Vooraankondigingen via Facebook, onze agenda en via de nieuwsblokken (links en rechts) op onze home-pagina.

Jeugdnatuurclub Sallandse Heuvelrug         

In samenwerking met alle partners in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug en ook met Natuurdiorama uit Holten is een speciaal voor kinderen Jeugd Natuurclub opgericht. Deze cursus is echt uniek door de brede benadering van het begrip Natuur. Van alles komt er aan de orde: planten, dieren maar ook de maan en planeten. De club is actief op 10 woensdagmiddagen in het jaar bij achtereenvolgend alle meewerkende organisaties, zoals het IVN/CNME en ook Staatsbosbeheer. Alleen mogelijk door te reserveren. Vooraankondigingen via Facebook, onze agenda en via de nieuwsblokken (links en rechts) op onze home-pagina.

Specials

Regelmatig organiseren we ook zogenaamde specials. Voorbeelden daarvan de zijn events als: een Space Music Concert en Galileo een theatervoorstelling met Sonnevanck een jeugdtheatergezelschap uit Enschede. Vooraankondigingen via Facebook, onze agenda en via de nieuwsblokken (links en rechts) op onze home-pagina.

Speciale arrangementen met Partners.

Met de partners in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, te weten het IVN (instituut voor natuureducatie) – CNME (centrum voor natuur en milieueducatie) en  Staatsbosbeheer, bieden  we unieke arrangementen aan. Een spannend arrangement bij maanlicht, betreft de Loop naar de Maan wandelingen,  – het dag-avond arrangement van Steen tot Ster is echt uniek te noemen  - en ook de Nacht van de Nacht is een samenwerkingsarrangement  van de partners in het Buitencentrum. Vooraankondigingen via Facebook, onze agenda en via de nieuwsblokken (links en rechts) op onze home-pagina.

Overige

Bijna vanzelfsprekend is de Sterrenwacht Hellendoorn betrokken bij landelijke evenementen als de Landelijke Sterrenkijkdagen en het Weekend van de Wetenschap. Vooraankondigingen via Facebook, onze agenda en via de nieuwsblokken (links en rechts) op onze home-pagina.

 

Meer informatie

Voor meer informatie omtrent bovengenoemde activiteiten, kijk onder Bezoekersinfo van deze website, en of neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Zie ook onderstaande websites

http://www.sallandseheuvelrug.nl/node/890

http://www.cnmehellendoorn.nl/

http://www.ivnhellendoorn-nijverdal.nl/

http://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/salland/buitencentrum

http://www.museumholterberg.nl/site/

 

Aanvullende gegevens