Jan Barbierschool winnaar project Follow the Sun

Zomer 2022 startte de Sterrenwacht Hellendoorn het project “Follow the Sun” voor alle  basisscholen in onze gemeente.  Schoolklassen van deelnemende scholen kregen de opdracht om, met zogenaamde camera’s obscura’s, het per dag verschillende zonlicht ‘te vangen’ op de binnenzijde van de camera, in de periode 21 juni tot 23 december.

Het maken van een mooie  foto – solargraphy genaamd – had alles te maken met de vaardigheid  om die camera’s tegen een mooie achtergrond en precies op het zuiden, op te hangen. Na afloop van dat halve jaar moest die inwendige camera afdruk dan nog wel  worden omgezet in een fotografische plaat. Gelukkig was er een goed bruikbare handleiding van de sterrenwacht om hierbij te helpen.    

Het Follow the Sun project is een uitstekend leermiddel om, met de afdruk van dat gevangen zonlicht,  letterlijk zichtbaar te maken hoe de Aarde – onder een hoek – om de zon draait, hetgeen verantwoordelijk is voor het ontstaan van de seizoenen op onze breedtegraad.

Winnaar is geworden de Jan Barbierschool uit Hancate. Hun ingezonden foto werd door een jury van de sterrenwacht tot winnaar gekozen omdat:  “Deze solargraph is een mooie combinatie van een duidelijk beeld van de omgeving en daarboven een mooie weergave van de zonnebanen met contrastrijke details”.

 Milkyways: als beloning werden de betrokken kinderen van de Jan Barbiersschool  ontvangen op de sterrenwacht voor een leerzame middag. Daar kreeg de school hun mooie, nu  prachtig ingelijste, solargraphy terug én was er een boeiend programma voor de kinderen samengesteld. Een programma waarbij versnaperingen als Marsjes en Milkyways natuurlijk niet ontbraken. 

Subsidie: dit project werd mede mogelijk gemaakt door via stichting De Welle verkregen subsidies van Dorpsbudget Nijverdal en Dorpsbudget Dorp Hellendoorn.

Op de foto de blije winnaars met hun ingelijste solargraphy bij de sterrenwacht.