Theatervoorstelling Lichtstilte

Theatervoorstelling : Lichtstilte

Lichtstilte, onder die titel organiseert het Performance collectief: Project Wildeman – in samenwerking met de Sterrenwacht Hellendoorn- , een ‘ bezwerende, zinnedovende rituele’ theatervoorstelling over het Donkere Niets.

 Het Donker Niets als schoonheid.

Het wordt een verbindende, vertragende verering van het absolute donker zoals je dat alleen aantreft in Zwarte gaten. Deze bijzondere, welhaast magisch te noemen theatershow, is een  met muziek en tekst omlijst pleidooi voor de schoonheid van Donkerte. De theatershow is een hypnotiserende exercitie van inbeeldingskracht en fantasie, waarbij het publiek in een aantal rituele fases, wordt uitgenodigd het volledig Donkere Niets te ervaren.

Zintuigen uit:  geen geluid, geen lichten en geen beeld; pas dan wennen je ogen aan wat echt donker is, en waardoor – hoe paradoxaal dat ook lijkt –  er beter zicht ontstaat. Daarna kan de reis naar het zwarte gat beginnen en word er een nieuw perspectief geboden op Planet earth.

Donkerte: wordt gevierd in deze show; gevierd omdat er overal om ons heen wel heel veel nadruk ligt op licht. Licht schijnt overal, de hele tijd, ook ’s nachts, -in winkelcentra, -parken, -langs paden, -in kantoorpanden, industrieterreinen…enz. Deze ritueel opgezette voorstelling maakt duidelijk wat al dat licht met ons doet en er wordt gezocht naar een betere balans tussen licht en donker.

Ultieme nulpunt: zwart gat

Project Wildeman daalt in Lichtstilte samen met het publiek steeds langzamer af naar het ultieme nulpunt: het binnenste van een zwart gat, het aller donkerste mysterie van het universum. In Lichtstilte, met een hypnotiserende exercitie van inbeeldingskracht en fantasie in elektronische en analoge muziek én theater, word je uitgenodigd het Donkere Niets te ervaren en een nieuw perspectief op Aarde te creëren.

Extra: Voorafgaand aan de voorstelling is er een korte introductie over zwarte gaten.

Let op: In Lichtstilte wordt er gebruik gemaakt van stroboscoop licht

Rituele fasen:  de voorstelling verloopt in een aantal fasen, per fase verandert de ambiance.

Fase 1: Je ondergaat een lofrede op licht met veel lichtbollen, muziek en zang.

Fase 2: Bezieling door donkerte. De ruimte wordt getransformeerd en de lichtbollen worden zwarte gaten,

Fase 3- 4: Je arriveert in het ultieme duister want je krijgt zelf een ‘bezield’ zwart gat op je hoofd.
Je hoort een hypnotiserende sinustoon die heel langzaam opstijgt en weer daalt, een bastoon, een ruis, seconden, minuten, uren.
Er is niets te zien.

Fase 5: Universum: het zwarte gat mag af, de ruimte is veranderd en je ziet het universum door projectie op de achtergrond.
Sterren lijken te bewegen, Alles is met alles verbonden; de voorstelling loopt ten einde.

Fase 6: Telescopen: Je kijkt door de telescopen van de Sterrenwacht Hellendoorn, het Universum in en je kunt een bezoek brengen aan het Theater van de Kosmos: het planetarium.

Muzikale  omlijsting: het geluid van de  3D Muziek is echt overal om je heen tijdens de voorstelling. Hierdoor ontstaat een meeslepende driedimensionale klankervaring die het menselijk denken over zwarte gaten weerspiegelt.

 Over het Performance collectief, Project Wildeman

Project Wildeman maakt muzikale rituelen. Vanuit trance-ervaring, experiment en improvisatie. Op speelse wijze onderzoekt dit performance collectief de vele (on)denkbare dwarsverbanden tussen onszelf, technologie en al het leven op deze wonderlijke planeet.  Performance collectief Project Wildeman is een Culturele ANBI instelling en was eerder al bij andere sterrenwachten en op festivals als Oerol, – Lowlands,-  Over het IJ Festival, enzovoorts.

Wat:                       Theatervoorstelling Lichtstilte.

Wanneer:              Donderdagavond 23 november.

Hoe laat:               Aanvang 20.00 hr.

Waar:                      Sterrenwacht Hellendoorn, Grotestraat 281 Nijverdal.

Duur:                      ca. 2 uur inclusief bezoek aan de koepel van de sterrenwacht om (bij helder weer)  live naar de sterren te kunnen kijken.

Entree:                   € 15 pp

Kaarten:               reserveren via www.sterrenwachthellendoorn.nl