Tijd voor Einstein
Henk Dorrestijn is onze gast met een sterrencollege getiteld “Einstein en het geheim van de tijd”. Dorrestijn neemt u op een begrijpelijke wijze mee naar de verwarrende conclusie uit de speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein.
Die theorie zegt dat een klok onder bepaalde omstandigheden – bij een constante beweging of indien de klok een versnelling ondergaat – er een trager tempo op na kan houden.
Iemand die samen met de klok terugkomt uit een langdurig verblijf in de ruimte in zo’n situatie, ontdekt dat zijn vrienden intussen veel ouder zijn geworden dan hij zelf.
Van vriendschap zal geen sprake meer zijn, want die ruimtereiziger heeft in die tijd ook veel minder beleefd. Hij is zowel in zijn lichamelijke als geestelijke ontwikkeling achtergebleven. Zijn klok tikte trager en alle gebeurtenissen verliepen trager maar dat betekent dat ook zijn biologische klok trager liep. Hij zou bevriend kunnen raken met de kinderen van zijn oorspronkelijke vrienden.
Albert Einstein geeft een les in het Carnegie Instituut voor Technologie
De uiterste consequentie van die tragere tijd is in de sterrenkunde het zwarte gat, een object waar de tijd helemaal stilstaat.
In dit boeiend college zal Henk Dorrestijn uitgebreid aandacht besteden aan de vraag, hoe het mogelijk is dat de tijd trager kan zijn dan ze normaal gesproken voor ons waarneembaar is. Uitgangspunt hierbij is de aanname van Einstein dat de lichtsnelheid voor iedere waarnemer dezelfde waarde moet hebben. Daarbij wordt verder stil gestaan bij een aantal voorbeelden in de natuurkunde en sterrenkunde. Voorbeelden waarbij de relativiteitstheorie de verklaring vormde voor sommige onbegrijpelijke uitkomsten van experimenten. Experimenten die zijn gedaan om de tijdvertraging die Einstein vond, te testen en die zonder uitzondering zijn theorie bevestigden.
Over Henk Dorrestijn:
Vanaf zijn jeugd geboeid door het mysterie van onze stoffelijke wereld. Henk is zo’n iemand die op de middelbare school al een sterrenkijker maakt van oude brillenglazen en kartonnen kokers, die bij een scheepssloperij langs ging om voor een zacht prijsje twee oude patrijspoorten te kopen om een spiegel voor een spiegeltelescoop te slijpen, of te wel: hij moest sterrenkunde studeren.
Gastspreker Henk Dorrestijn
Albert Einstein benaderde de relativiteitstheorie meer als een wiskundige, Henk Dorrestijn meer als natuurkundige. Hij was jarenlang docent natuurkunde aan de HTS voor studenten bouwkunde. Later was hij ook docent aan de Haagse Hogeschool. Hij heeft ook een eigen website, Einsteingenootschap.nl.
Sterrenwacht Hellendoorn Grotestraat 281
Donderdag 26 maart
Aanvang 20.00 hr.
Deur open 19.30
Entree € 8,- volwassenen €4 kinderen 6 t/m 14 jaar