Onlangs was Marel Vrerink te gast bij de vrijwilligers van de sterrenwacht. Dat was om verslag te doen van haar reis naar Houston. Die reis kreeg ze door de finale van de ruimtevaartwedstrijd “Countdown to Houston” te winnen. De 6 VWO leerling van college Reggesteyn won de wedstrijd samen Ian Rempkens uit Enschede.
De belangstelling van Marel voor ruimtevaart werd in de derde klas aangewakkerd door een project over sterrenkunde zo vertelt ze. “Ik heb natuurkunde altijd al interessant gevonden en ik heb wel eens een artikel gelezen over ruimtevaart, maar sterrenkunde springt daar als onderdeel wel bovenuit. Ik vond het leuk om aan de wedstrijd mee te doen.” Met zulke statements zijn wij als sterrenwacht uitermate content en vandaar dat we direct nadat ze als winnaar in de publiciteit kwam, contact hebben gezocht met Marel. Spontaan beloofde ze om na de reis naar Houston ons te komen vertellen over haar belevenissen in Houston Texas.
Eerst even terug naar de opdracht voor deze wedstrijd.
Satelliet missie. De opdracht voor de finale was een nieuwe toepassing bedenken voor een satelliet die rond de aarde draait.”Ik heb onderzoek gedaan naar de Kuipergordel en planeet 9 en daar een satellietmissie voor bedacht. Ik heb bijvoorbeeld berekeningen gedaan voor een bepaalde baan die de satelliet moet afleggen. Dat zijn vooral natuurkundige formules. Het zijn uiteindelijk zeven pagina’s geworden en ik moest een filmpje maken met een presentatie in het Engels. Tijdens de finale op de UT stelde de jury ook nog vragen. Daarna duurde het heel lang voordat de uitslag bekend werd gemaakt. Plotseling kreeg ik een supergroot vliegticket in mijn handen gedrukt naar Houston omdat ik had gewonnen. Ik kon het eerst niet geloven zegt Marel in het betreffende artikel van dagblad Tubantia”.
Het verhaal. En aldus stond Marel nu voor de vrijwilligers haar verhaal te vertellen over die sublieme reis naar Houston. Los nog van de inhoudelijke kennis die ze daar opdeed over ruimtevaart, was het samenwerken met jongeren over heel de wereld afkomstig toch wel het meest verrijkende element van de twee weken in Houston geworden. Stralend van plezier en vol passie deed Mare haar verhaal en liet ze de aanwezige vrijwilligers meegenieten van haar belevenissen.Sterrenbon. Wij zijn er trots op dat Marel hier bij ons is geweest met dit mooie leerzame en gepassioneerde verhaal. Inmiddels studeert ze praktische natuurkunde aan de Universiteit Twente, de universiteit met wie wij als sterrenwacht ook goede relaties onderhouden. Mede daarom kreeg Marel als dank voor haar presentatie een uitnodiging om met een groepje UT studenten de sterrenwacht Hellendoorn te komen bezoeken. Bovendien kreeg ze voor twee personen een sterrenbon zodat ze geheel gratis een jaar lang de sterrenwacht kan bezoeken. Bijvoorbeeld het eerstkomende sterrencollege over Ruimtevaart door ruimtevaart deskundige Erik Laan. Marel Vrerink een naam om te onthouden.